Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини8 вересня – Холмської чудотворної ікони Божої Матері
Новини

8 вересня – Холмської чудотворної ікони Божої Матері

Цей образ – один із чотирьох найшанованіших у Київській Русі та єдиний з них, що перебуває нині в Україні. Виконано ікону в техніці візантійського малярства, датується кін. ХІ – поч. ХІІ ст. За переданням, принесено в Русь-Україну ще за часів князя Володимира.

З ХІІІ ст. святиня знаходилась у Холмі, де прославилась багатьма чудесами. З нею пов’язано імена видатних історичних постатей.

Під час Першої світової війни ікону вивезли з Холма до Москви, потім до Києва, де зберігали у Флорівському монастирі. Згодом, щоб уникнути конфіскації у період войовничого атеїзму, її розібрали на три окремі дошки і переховували в різних родинах.

У 1943 р. стараннями митрополита Іларіона (Огієнка) святиню повертають до Холма, де вона пробула до літа 1944 р. Подальше перебування реліквії було невідоме.

Але сьогодні знаємо, що понад п’ятдесят літ образ таємно зберігала родина православного священника з Холма Гавриїла Коробчука, переселеного в Україну. В 2000 р. його дочка Надія Горлицька передала Холмську чудотворну ікону Богородиці до Волинського краєзнавчого музею. В умовах договору про передачу вказано, що реліквія передається на довічне зберігання, її буде відреставровано, надійно збережувано та досліджувано, вона перебуватиме у вільному доступі для прихильників усіх віросповідань.

Реставрацію здійснив Анатолій Квасюк. У Луцьку кожного року проводиться міжнародна наукова конференція, на якій розглядають питання стосовно Холмської ікони. Для вшанування цієї святині Віктор Гребенюк написав новий, римований акафіст, а Наталія Добжанська-Найт переклала його на англійську.

Щороку з нагоди свята Холмської ікони (у день Різдва Пресвятої Богородиці) в обласному центрі відбувається паломництво до цієї реліквії, що зберігається в Музеї волинської ікони. (Але під час повномасштабної війни проща не проводиться.)

Цього дня луцька парафія (храм на просп. Волі, 24) святкує престольний празник.

Усі події 8 вересня за єпархіальним календарем – ось тут.

4 вересня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери