Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВ єпархії піднесли молитви за всіх українців, заморених голодом
Новини

В єпархії піднесли молитви за всіх українців, заморених голодом

З нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів у деканатах відбулися поминальні заходи й богослужіння.

В обласному центрі заупокійну літію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Богослужіння, як і щороку, відправили на Замковій площі біля пам’ятника жертвам політичних репресій. Перед цим згадали волинян, які рятували біженців зі Сходу в голод 1947 року: на території Хрестовоздвиженського храму поклали квіти до меморіального знака милосердю наших краян.

У слові високопреосвященний зазначив, що голодомор, здавалося б, нас не торкнеться. Але історія повторюється. Бомбардування зерносховищ – це і є голодомор, коли гинуть мільйони людей, які недоотримують українського хліба. Цей голодомор чинить Росія. І, можливо, про нього не всі знають, але завтра напишуть історики. «Тож маємо задуматися, що хліб треба шанувати і допомагати потребуючим та всім нужденним», – наголосив владика.

У поминальних заходах взяли участь: канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, міський декан протоієрей Михайло Онищук, декан собору Святої Трійці протоієрей Микола Нецькар, інше духовенство, представники влади й громадськості. Люди принесли з собою пам’ятні колоски як символом страшного часу.

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 й 1946–1947 років. Нині поминання цих жертв більшовицького режиму відбувається під час повномасштабної війни Росії проти України. Агресор у цій війні переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору, – знищити українську ідентичність і націю.


26 листопада 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери