Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниГорохівський деканатАрхієрей на ювілеї церкви у Смоляві (оновлено)
Новини

Архієрей на ювілеї церкви у Смоляві (оновлено)

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл відвідав парафію Собору Архістратига Михаїла та інших небесних сил безплотних цього села Горохівського деканату (Луцький р-н).

За Божественною літургією з нагоди престольного свята і 240-ї річниці заснування храму з високопреосвященним молилися декан Берестечківського округу протоієрей Павло Кліцук, настоятель протоієрей Андрій Лотоцький та інше духовенство. Церковними відзнаками нагороджено постійних жертводавців та активних вірян, серед яких староста Юрій Василюк, його заступники Ростислав Василевський і Богдан Корнійчук, регент-псаломник Ніна Піцик.

У слові високопреосвященний зазначив, що коли ми говоримо про любов Христову, то ставимо собі питання: «А що для нас є любов Христова, у чому її суть?» Якщо серце нам говорить, що любов існує, і ми її відчуваємо, то розумом хочемо її бачити. Наш розум, як невіруючий Хома: поки не побачить, не повірить. Як приклад – апостол Петро. Коли апостол любив Христа серцем, він ішов по воді. Не звертав увагу на воду, і що на неї діє фізичний закон. А коли розумом почав відчувати, по чому він ступає, тоді став тонути.

Християнин, який сприймає віру через своє серце, сприймає її через любов Божу. Коли людина приходить у цей світ, то кажуть: «із утроби матері я тебе полюбив» (Пс. 139:13). Із цих слів зрозуміло, що відбувається дія закону поза межами нашого розуміння. І величина цієї любові залежить від праці нашої: любов або буде зростати, або зменшуватися. Якщо в серці немає любові, тоді буде народжуватися ненависть.

Отже, «закон любові діє і ми через нього очищаємося, змінюємо свій розум і тоді до багатьох речей ставимось по-іншому», – наголосив владика.

Божий дім у Смоляві зведено 1783 року замість попереднього з дерева коштом поміщика Олександра Зелінського та частково парафіян. У 1877 р. добудували дзвіницю, аби церква відповідала стилю. За твердженням науковців, у цьому селі в XVII ст. створено унікальну рукописну книгу – Тріодь цвітну. Нині вона зберігається у Рівенському краєзнавчому музеї, а до його фондів потрапила в 1977 році із села Теслугів Дубенського району. Храм належить до пам'яток архітектури національного значення.

9 листопада 2023 р. Інші новини за рубриками: Горохівський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери