Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниХромяк Андрій, священик«Церква і релігія»: Чи є кремація гріхом?
Новини

«Церква і релігія»: Чи є кремація гріхом?

Про це розповідає клірик храму Святителя Феодосія Чернігівського в Луцьку священник Андрій Хромяк у програмі «Церква і релігія» на телеканалі «Конкурент TV».

У Священному Писанні немає згадок про те, що кремація (тілоспалення) – це щось гріховне, каже душпастир. Навпаки, у Книгах Царств згадуються спалення людських трупів або їхніх останків. Із цього можна зробити висновок, що кремація у старозавітній частині – нормальне явище, котре, щоправда, пізніше не прижилося у християнському світі. Зараз для нас є звичним, коли людину ховають у землю.

Священнослужитель пояснює, що під час Другого пришестя Ісус Христос воскрешатиме кожну людину в оновлене тіло. Були люди, які загинули, наприклад, в автокатастрофах, яких розтерзали звірі, абощо. У Бога немає нічого неможливо, тому і їхні тіла Він оновить для вічного життя.

Душпастир пригадав історію, коли на борту літака були грецький митрополит зі своїм священником. Вони летіли через Тихий океан. І от коли розпочалася зона турбулентності, то священник не на жарт перелякався. Тим паче, стюардеса попросила одягнути кисневі маски. Тоді пресвітер з острахом поглянув на митрополита і сказав, що, можливо, прийшов їхній останній час. Він запитав, чи не боїться владика загинути в морі. На це митрополит пожартував: за все життя з’їв стільки риби, що, напевно, буде справедливо, якщо вона з’їсть його.

Насправді неважливо, у якому матеріальному стані людина відійде до Господа, підсумовує о. Андрій. Кремація не засуджується Церквою. До неї можна вдатися, якщо цього вимагають обставини. Наприклад, буває, що людина померла за кордоном і щоб перевезти тіло за десятки тисяч кілометрів, знадобиться багато коштів, яких у рідних немає.

Програма «Церква і релігія» – спільний проєкт каналу «Конкурент TV» та єпархіальної телестудії «Собор». Повністю випуск можна подивитися ось тут.

29 січня 2024 р. Інші новини за рубриками: Священик Андрій Хромяк
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери