Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКіверецький деканатУ Тростянці вшанували чудотворну святиню (оновлено)
Новини

У Тростянці вшанували чудотворну святиню (оновлено)

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл у день спомину Тростянецького образа Богоматері з Дитятком відвідав храм Святої Трійці, де вона зберігається, в цьому селі Ківерецького деканату (Луцький р-н).

Із високопреосвященним за Божественною літургією служив настоятель протоієрей Сергій Ледвовк разом з іншим духовенством. Церковними відзнаками й архієрейськими благословенними грамотами нагороджено волонтерів-жертводавців.

У слові владика зазначив, що ми сьогодні вшановуємо давню Тростянецьку ікону. Молитва до Христа і Діви Марії, зображених на ній, століттями оберігає людей. Перед чудотворним образом просимо, щоб Пресвята Богородиця у Своїх молитвах вимолювала перед Господом наші гріхи. Нехай благословення Божої Матері сходить на наші сім'ї та родини, наголосив архієрей.

Тростянецький образ урочисто згадуємо в неділю перед Успінням Пресвятої Богородиці. Ікона «Одигітрія» (Дороговказниця) на Волині з'явилася у 1648 році, на той час було їй близько двох віків. Літопис образа не зберігся, відомо лише декілька фактів. Наприклад, самооновлення ікони сталося в 1889 р., оновлення її риз – на початку 2000-х.

У наш час Богородиця з Ісусом допомагають сотням нужденних. Панотець пригадав чимало випадків дивовижних зцілень від онкозахворювань та інших недуг. Молитва перед образом також допомогла бездітним парам дочекатися дітей. Сьогодні багато матерів, жінок, дочок приходять до Тростянецької ікони, благаючи Христа й Діву Марію вберегти хлопців, які перебувають на війні, від поранень і смерті.

Божий дім зберігає кількавікову історію. Це храм-фортеця, що не має рівних у нашому краї. Він постав за часів Богдана Хмельницького. Товщина цегляних мурів сягає 1,7 м; стіни зовні та зсередині додатково укріплено.

Церква має ще одну особливість: замість хорів облаштовано ізольоване квадратне приміщення. Пройти до нього можна лише крізь вузький прохід. Це місце, що являє собою капличку, називають «Божою гіркою». У ній і зберігається чудотворна Тростянецька ікона.


28 серпня 2023 р. Інші новини за рубриками: Ківерецький деканат, Протоієрей Сергій Ледвовк, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери