Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЛозовицький Василь, священикЧому варто вступати до Волинської православної богословської академії
Новини

Чому варто вступати до Волинської православної богословської академії

Про це вів мову протоієрей Василь Лозовицький у програмі «Церква і релігія» на телеканалі «Конкурент TV».

Він розповів, що Волинська духовна семінарія постала 1796 року. Тоді стараннями архієпископа Варлаама (Шишацького) в Острозі засновано духовну школу, що вже понад 225 років виконує свою місію – підготовку душпастирів, наставників, провідників народу.

Щоправда, цей заклад Волині мав осідок у різний час у різних місцях. Спочатку – в Острозі, потім у Ганнополі, Кременці, Житомирі. У 1939 році радянська влада закрила семінарії у Житомирі й Кременці. А 1942 року духовна освіта відродилася з розвитком автокефальної православної церкви в Луцькому Свято-Троїцькому кафедральному соборі. Тоді митрополит Полікарп (Сікорський) відкрив пастирські курси. І хоча працювали вони лише пів року, але дали своїх випускників.

Волинська духовна семінарія знову постала в повоєнні часи: у 1945 році її відкрили в Луцьку і проіснувала вона до 1964-го, коли богоборці вдруге закрили заклад. А з початком відродження України відродилася і духовна семінарія, яка з 1992 року розпочала діяльність при кафедральному соборі Святої Трійці.

Майже за 20 літ духовний освітній осередок пройшов шлях від становлення середнього навчального закладу до утвердження Волинської православної богословської академії, статус якої отримала у травні 2011 року. Відтоді випускає не лише бакалаврів богослів’я, але й магістрів, які стають священнослужителями, викладачами духовних та світських навчальних закладів.

Головний акцент ВПБА – не просто підготовка священнослужителів, а навчання тих, хто, здобувши духовну освіту, воліють духовно окормлювати людей на парафіях, серед військовослужбовців, при медичних та освітніх закладах.

ВПБА має державну акредитацію та ліцензування, а отже, випускники отримують диплом державного зразка. Усіх їх працевлаштовують.

Аудиторії закладу обладнано технічними засобами для очного та онлайн-навчання – інтернет, мультимедійні дошки, монітори. Студенти проживають у гуртожитку, що на території академії. Під час навчання можуть реалізувати себе творчо – у хорі, просвітницьких та мистецьких заходах.

Викладачі цього вузу – високоосвічені, кваліфіковані: доктори, кандидати наук, доценти, професори, які мають не тільки богословську освіту, але й історичну, філософську, мистецтвознавчу. Усе це сприяє, щоб на високому рівні надати необхідні теоретичні знання і практичні навички майбутнім випускникам.

В академії є програма для здобуття фаху регента церковного хору та викладача християнської етики у недільній або загальноосвітній школі. Термін навчання на регентському відділенні – 3 роки, у бакалавраті ВБПА – 4 роки. Після закінчення бакалаврату студент може вступати до магістратури, де навчання триває 2 роки.

Для вступу до ВБПА слід подати електронну чи письмову заяву, підготувати пакет документів, скласти іспити (перевірка музичних даних та співбесіда з основ Закону Божого, основ віри і моралі). Перша хвиля вступу відбудеться у стінах духовного закладу 31 липня.

Документи, необхідні при вступі: заява й анкета (їх заповнюють у приймальній комісії); копії, а за наявності оригінали документів про попередньо здобуту освіту; результати загальнонаціонального мультимедійного тесту (українська мова, математика, третій предмет на вибір); свідоцтво про хрещення; паспорт; ідентифікаційний код; військовий квиток або приписне свідоцтво; довідка з місця реєстрації про склад сім'ї; чотири фото. Вікових обмежень для вступників немає. Хто здобув освіту бакалавра, магістра, спеціаліста, можуть подавати документи без складання НМТ.

Усі документи подаються у приймальній комісії, яка працює в академії протягом робочих днів з 10.00 до 16.00. Інформацію можна також почерпнути з офіційного сайта академії, офіційних сторінок закладу в інстаграмі чи фейсбуці.

Студенти ВПБА мають змогу отримувати стипендії та митрополичі гранти, від Союзу українок Америки, інших представників діаспори.

До навчання у стінах духовної альма-матер запрошують усіх, хто вбачає свій шлях у служінні Богу й народові України.

Нехай Господь благословляє!

25 липня 2023 р. Інші новини за рубриками: Священик Василь Лозовицький
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери