Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення1 березня – неділя сиропусна, прощена, заговини на Великий піст
Новини

1 березня – неділя сиропусна, прощена, заговини на Великий піст

Чин прощення в кафедральному соборі Святої Трійці у Луцьку Остання неділя перед Чотиридесятницею, коли згадується Адамове вигнання з Раю через гріхопадіння, називається прощеною. Ця назва – як підсумок усього приготування до посту.

Цього дня православні християни взаємно просять пробачення. Тож коли молимось «...і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим», маємо вибачити, інакше тоді Богові говоритимем неправду.

Така традиція зародилась у давнину в єгипетських монастирях. Перед Великим постом, щоб посилити молитву і підготуватися до Великодня, ченці поодинці віддалялися в пустелю на сорок днів. Деякі з них там помирали, тому перед дорогою просили один в одного пробачення за всі образи, як перед смертю. Згодом традиція поширилася в усьому Православ’ї.

Великий піст повинен стати часом подвигу душі й тіла, належної підготовки до Пасхи. Увечері цього дня вечірня звершується з особливим трепетом. Уперше читається Тріодь постова і вперше при погашеному світлі співають тропар «Покаяння відкрий мені двері, Життєдавче...».

Православна церква дає настанови щодо правильної поведінки під час Великого посту. Закликає вірян покаятись у гріхах, примиритись і пробачити. А душпастирі подають добрий приклад і першими просять вибачення у парафіян. Із цієї миті ми повинні строго дотримуватися чистоти тілесної й душевної та молитися до Господа, щоб гідно провести Великий піст і радісно зустріти Христове Воскресіння.

У Свято-Троїцькому кафедральному соборі о 17.00 служитиметься вечірня з чином прощення, який очолить митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Усі події 1 березня за єпархіальним календарем – ось тут.

25 лютого 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери