Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення18 березня – початок Великого посту
Новини

18 березня – початок Великого посту

Свята Чотиридесятниця готує християн до найбільшого торжества – Воскресіння Христового, Пасхи.

Великий піст є нагадуванням про сорокаденний піст Спасителя в пустелі, коли лукавий тричі намагався Його спокусити. Господь показав нам приклад, як утримавшись від їжі 40 днів і ночей у пустелі, повернутися в силі Духа. У християнському розумінні дійсними засобами для стяжання Святого Духа є піст, молитва і добрі справи, що здійснюються в ім’я Христа. Сенс посту полягає в удосконаленні любові до Бога і ближніх, бо саме на любові грунтується всяка доброчесність.

«Хто обмежує піст тим, що тільки утримується від їжі, той дуже ганьбить його, – наставляє святитель Йоан Золотоустий. – Не одні губи повинні постити, – ні, нехай постять і око, і слух, і руки, і все наше тіло… Піст є відсторонення від зла, приборкання язика, стримання гніву, приборкання похоті, припинення наклепу, брехні та клятвопорушення… Ти постиш? Нагодуй голодних, спраглим дай пити, відвідай хворих, не забудь ув’язнених, пожалій змучених, утіш скорботних і тих, що плачуть; будь милосердний, лагідний, добрий, тихий, довготерпеливий, жалісливий, незлопам’ятний, благоговійний і степенний, благочестивий, щоб Бог прийняв і твій піст, і вдосталь дарував плоди покаяння». Піст – це час молитви і покаяння.

У час Великого посту слід частіше ходити до церкви, сповідатись та причащатися. Якщо хто сповідався давніше, тоді треба прийти до храму, коли менше людей і священник може більше приділити часу кожному.

На Чотиридесятницю припадає три заупокійні суботи: другої, третьої та четвертої седмиць (тижнів) – 30 березня, 6 і 13 квітня. У цю пору, коли ми більше зосереджені на молитві й духовних стараннях та намагаємось робити більше добра, не забуваймо і про спочилих, які чекають нашої молитви. Вона для них дуже важлива, бо самі вже не можуть просити у Всевишнього прощення.

З вірою в те, що молитва буде почутою, звертаємося до Господа на богослужіннях, робимо пожертви на боговгодні справи. Читаємо Біблію, іншу побожну літературу.

Церковний устав на час Великого посту повністю виключає продукти тваринного походження: м’ясо, яйця, молоко. Риба дозволяється тільки на Благовіщення та Вербну неділю. Певні ж послаблення гастрономічної частини посту можливі з благословення священника – для старих, недужих, вагітних, зайнятих важкою фізичною працею. Варто при цьому брати до уваги, що обставини воєнного часу вже самі по собі є обтяженням. І взагалі – піст це не просто самообмеження в їжі: без морального вдосконалення то тільки дієта, що, строго кажучи, не має відношення до релігії.

Потрібно обмежити веселощі, облишити погані звички, менше часу проводити в інтернеті (якщо це, звичайно ж, не пов’язано з вашою роботою) та перед телевізором. Коли доводиться-таки йти на якусь гостину, треба поводити себе стримано. Головне ж – робити більше добрих справ, любити людей, жити не тільки для себе, а й для інших. Можна зібрати речі для потребуючих, допомогти нашим воїнам, біженцям, приготувати вечерю батькам, просто побути зі своїми дітьми…

Усі події 18 березня за єпархіальним календарем – ось тут.

14 березня 2024 р.
Інші новини за рубриками: Піст
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери