Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЄпархіяЄпархія привітала владику Михаїла з днем небесного покровителя
Новини

Єпархія привітала владику Михаїла з днем небесного покровителя

З цієї нагоди в луцькому храмі Холмської ікони Богоматері митрополит Луцький і Волинський очолив Божественну літургію.

У день святителя Михаїла, першого митрополита Київського і всієї Русі, з керуючим єпархією разом молилися: канцлер протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін, декани, зокрема, міський протоієрей Онищук (настоятель цього Божого дому), інше духовенство, викладачі та студенти ВПБА, миряни.

На завершення відправи о. Микола від імені духовенства й вірних виголосив вітальний адрес, відзначивши: тезоіменинник є справжнім духовним керманичем та наставником, який має чимало здобутків для Церкви Христової. «З Вашим приходом у 2004 році на кафедру наша єпархія нараховувала 175 парафій. Сьогодні завдяки Вашим старанням кількість парафій зросла вдвічі... З часу отримання Томосу до Волинської єпархії Православної церкви України приєдналося 133 парафії», – підкреслив канцлер.
За ці роки відбулися значні зміни в релігійному житті нашого краю: це стосується духовної консисторії, кафедрального собору, в якому триває внутрішній художній розпис, а також парафіяльного життя.

«Цього року ми вперше вітаємо Вас з днем ангела за новоюліанським календарем. Ми добре пам’ятаємо, що Ви були першим в Україні його ініціатором.

На високий богословський науковий рівень піднялася також наша духовна школа, яка у 2011 році реорганізована у Волинську православну богословську академію.Сьогодні – це один із провідних закладів вищої духовної освіти», – зазначив о. Микола.

У відповідь митрополит Михаїл подякував за теплі слова та можливість разом помолитися в цей день і зазначив, що коли ми щось добре робимо для когось, то це в першу чергу – для Бога. Пожертви на цей храм можна порівняти з лептою, що дала бідна вдовиця. Зараз іде війна і потрібна допомога для ЗСУ, та потрібно й будувати церкву. Тож дуже важливо, що ця громада та її настоятель єдині й вирішують усе спільно. А добра справа увінчається добрими плодами.

Архієрейською церковною відзнакою нагороджено жертводавця цього Божого дому.

Потому високопреосвященний звершив чин освячення та встановлення першого накупольного хреста для цього храму, що будується. Місце для спорудження Божого дому освятив Патріарх Філарет 7 червня 2009 р. Автор проєкту – заслужений архітектор України Андрош Бідзіля. Церква матиме 12 куполів, а висота від фундаменту до кінцівки хреста головного купола сягатиме 40 метрів.

Святитель Михаїл, який є небесним покровителем керуючого Волинською єпархією, був першим Предстоятелем Православної Церкви в нашій країні від Володимирового хрещення Київської Русі.Існує переказ, що в 988 році з Царгорода князь Володимир повернувся із цим Божим угодником.

30 вересня 2023 р.
Інші новини за рубриками: Єпархія, Луцький міський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Михайло Онищук, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери