Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниСидор Андрій, протоієрейВПБА допоможе церковним хорам підвищити рівень
Новини

ВПБА допоможе церковним хорам підвищити рівень

У Горохові відбулися збори місцевого духовенства й регентів (дяків). Їх провів митрополит Луцький і Волинський Михаїл у храмі Вознесіння Господнього.

У зібранні, зокрема, взяли участь канцлер єпархії протоієрей Микола Цап і старший декан благочиння протоієрей Андрій Сидор.

Ішлося про навчання і вдосконалення керівників церковних хорів та загалом співців, укомплектування парафій сучасною українською богослужбовою літературою, церковні традиції, підготовку до Різдва.

Волинська православна богословська академія організовує навчання для бажаючих вивчати церковний устав. Відповідальний – завідувач регентського відділення ВПБА священник Дмитро Панасюк. У благочиннях не всі мають музичну чи духовну освіту, не всі кваліфіковані. Спів переважно сприймають на слух. Тож надалі будуть проводитися заняття і консультації онлайн. А для цього потрібно деканам зібрати інформацію про керівників хорів: освіта, напрям проведення навчання, інші потреби. «Вірую» й «Отче наш» співають, як правило, всією громадою, і було б добре, щоб інші молитви теж.

При проведенні відправ користуються церковними книгами старих видань. А є храми, які перейшли від МП і не мають іще українських богослужбових книг.

Спілкувалися і про традиції колядування, щедрування. 15 листопада розпочинається Різдвяний піст. Тож владика благословив уже готувати церкви до Різдва, вчити нові колядки, священникам освячувати оселі, колядникам збирати пожертви на храм. Архієрей нагадав: щедрувати потрібно не взимку, а навесні: колись слов'яни відзначали новоліття 21 березня, у день весняного рівнодення, тоді й лунали щедрівки про «ластівоньку».

Кожен з учасників зустрічі міг поставити запитання й отримати відповідь. На завершення відбулося нагородження архієрейськими благословенними грамотами керівників хорових колективів.

13 листопада 2023 р.
Інші новини за рубриками: Горохівський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Андрій Сидор
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери