Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниТруш Володимир, протоієрейЗалежність обмежує свободу і є гріхом – медичний капелан
Новини

Залежність обмежує свободу і є гріхом – медичний капелан

Про шкідливі звички, залежності та як із цим боротися розповів настоятель парафії Різдва Йоана Предтечі протоієрей Володимир Труш у телепередачі «Духовна абетка» на «12 каналі».

Будучи капеланом медичного центру терапії залежностей, священнослужитель допомагає тим, хто страждає на алкоголізм. «Усе, що обмежує нашу свободу і володіє нами, стає залежністю, гріхом», – каже він. І йдеться не лише про шкідливі звички, такі як куріння, вживання наркотиків і надміру хмільного. Наприклад, багато дорослих і дітей залежні від гаджетів, хтось – від сторонньої думки, є одержимі владою чи іншими пристрастями.

Говорячи конкретно про алкоголізм, душпастир спростовує, що це хвороба лише неблагополучної верстви. І добре забезпечені та з середнім рівнем доходів теж страждають від алкоголізму.

«Це хвороба духовна, яка виливається в тілесну залежність від певного псевдозадоволення. Людина не може знайти себе і контролювати, не може справитися з якимись емоціями і йде нібито простішим шляхом. Цьому часто сприяє саме суспільство, культура святкувань. Алкоголізм – це хвороба душевна, і лише медично, без зусиль над собою, вилікуватися від неї неможливо», – пояснює отець Володимир.

На жаль, каже він, багато залежних людей не визнають своєї проблеми. Страждають і вони, і ті, хто поруч. На допомогу, зокрема, приходить церква: «Храм це не місце, де збираються святі люди й моляться. Церква – це місце для хворих, зранених душею і духом, місце тих, хто прагне бути здоровими за підтримки Божественного Лікаря. Коли нам щось болить, ми ж ідемо в лікарню, не зважаючи на жодні обставини. Так само треба не боятися йти до храму, як у лікарню, щоб вилікувати душевні рани», – стверджує душпастир.

Отець Володимир радить не засуджувати людей із будь-якими залежностями. Краще допомогти їм визнати проблему і закликати до розмови, до молитви. «Залежні люди часто закриті. Вважають, що їх ніхто не розуміє. Ми їх бачимо у безвиході. Немає розради і допомоги нізвідки. Тоді пояснюю, що людина не одна у цій боротьбі, що Христос допомагає і разом з нею несе її хрест. Але сама людина теж повинна потрудитися. Як кажуть святі отці: взяти свій хрест – це взяти відповідальність за своє життя. Бери відповідальність за своє життя й інші тобі допоможуть – церква, держава, суспільство», – пояснив священник.

Залежність доброю не буває, наголошує він, бо людина втрачає свою свободу, свою ідентичність. А Господь створив нас вільними.

Передачу «Духовна абетка» творять співробітники «12 каналу» та єпархіальної телестудії «Собор». Усі випуски можна переглянути за цим посиланням.

10 квітня 2023 р. Інші новини за рубриками: Протоієрей Володимир Труш
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери