Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна ДокументиПосланняПасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла
Документи

Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

Христос Воскрес!
Дорогі брати і сестри!

Воскресіння Твоє, Христе Спасе,
ангели оспівують на небесах,
і нас на землі сподоби
чистим серцем Тебе славити.

Сьогодні, у цей світлий і радісний день, з уст усіх православних християн звучить дороге нашому серцю – «Христос воскрес!» Які величні, змістовні ці слова! Який безмірно глибокий богословський зміст у пасхальному привітанні! У них зосереджено сутність нашої віри, сенс нашого буття. Ці слова не просто нагадують нам про наше воскресіння в день Його великого і славного Другого Пришестя. Вони випромінюють дивовижну силу, яка пронизує все наше єство. Вони кличуть нас до життя вічного, переконують нас, що ми мусимо вмерти для гріха, щоб сказати разом з апостолом, що «вже не я живу, а живе в мені Христос» (Гал. 2:20).

Яким чином сталася ця подія? Євангелісти нічого не говорять про це, бо ніхто з них не бачив, як воскрес Господь і як Він вийшов із гробу. Воскресіння Христове, подібно до народження Його від Діви, залишається тайною. «Не зрозуміли, як Ти втілився, безтілесні твої ангели, не почули, коли Ти воскрес, воїни, що Тебе пильнували», – співає Церква.

«Радуйтеся!» – перше слово, що прозвучало з уст Воскреслого Христа (Мф. 28:9). «Радуйся!» – привітав Пресвяту Діву Марію архангел Гавриїл у Благовіщенні (Лк. 1:28). «Радійте завжди в Господі, і ще кажу: радійте», – закликає християн святий апостол Павло (Флп. 4:4). Сьогодні Церква Христова сповнена пасхальної радості, вона щедро дарує її усім вірним. Ми ж повинні прагнути завжди перебувати у радості, що дарується нам на Великдень.

Ось уже більше двох років наша країна потерпає від тероризму сепаратистів і агресії з боку Росії. Ми з вами проходимо важке випробування, і, можливо, по-людськи нам зараз непросто говорити про радість. Однак радість пасхальна походить не від людей, а від Бога.

Світло воскресіння, що засліпило воїнів біля гробу, пробивається крізь віки й осяває кожну душу. Ми не лише визнавці воскресіння – ми його співучасники та спадкоємці. У сопричасті Божественної Євхаристії ми отримуємо сíм’я воскресіння і завдаток вічного життя: «Хто їсть Мою Плоть і п’є Мою кров, – каже Христос, – має життя вічне, і Я воскрешу його в останній день» (Ін. 6:54).

Після воскресіння Христового кожен віруючий стає спадкоємцем вічного життя у Царстві Божому. Бог відкриває нам вічне життя, і ми віримо, що милосердям Божим увійдемо в нього.

«…Від Божественної сили Його даровано нам усе потрібне для життя і благочестя» (2 Пет. 1:3). Нам дано святе Причастя, у якому Господь Ісус Христос з’єднує нас із Собою. І це тісне наше спілкування з Христом є початком того вічного, безгрішного і святого життя в обителях Отця Небесного, «де праведники засяють, як сонце» (Мф. 13:43).

Апостол Павло вчить, що одним із найважливіших наслідків спасенного пришестя у світ Сина Божого і Його воскресіння із мертвих стане загальне воскресіння: «у Христі всі оживуть … мертві воскреснуть нетлінними, а ми перемінимось. Бо тлінному цьому належить одягнутися в нетлінне, і смертному цьому одягнутись у безсмертя» (1 Кор. 15:22, 52–53).

Всечесні отці, боголюбиві брати й сестри! І у викупленім Кров’ю Спасителя світі людина залишається недосконалою. Світ лежить у злі й багато людей, на превеликий жаль, іде до вічної погибелі. Основна причина розповсюдження зла – занепад християнських цінностей людства, недотримання моральних і духовних орієнтирів, зникає розуміння гріха. І все це призводить до корупції, розпусти, наркоманії й алкоголізму, наслідком чого є духовне спустошення. Без віри в істинного Бога і без Церкви Христової не може бути правдивої духовності. Без віри у воскресіння Христове і любові тяжко жити на землі. Саме тому сьогодні українці у своїй більшості довіряють Церкві, бо тільки в Ісусі Христі бачать своє спасіння. Нам треба вірити і любити, боротись і працювати, вболівати і відстоювати національні інтересита йти назустріч одне одному, не втрачати надії на краще майбутнє.

У ці урочисті дні я закликаю на всіх вас Господнє благословення. Молімось до воскреслого Христа, щоб у нашій державі запанував мир, щоби Всевишній допоміг нам перемогти сили зла. Хай торжествує добро і християнська любов між усіма українцями!

Дорогі брати і сестри! Від глибини душі вітаю вас усіх із Воскресінням Христовим. Бажаю родинного щастя, доброго здоров’я і благополуччя у вашому щоденному житті. Щиро поздоровляю голову Волинської обласної державної адміністрації Володимира Гунчика, голову Волинської обласної ради Ігоря Палицю, луцького міського голову Миколу Романюка, голів районних державних адміністрацій, міських, селищних і сільських рад зі святом Пасхи Христової та молитовно бажаю мудрості, терпіння і Божої допомоги у відповідальному служінні своєму народові.

Нехай Христос, Який воскрес із мертвих, береже нас у єдності й любові, дарує пасхальну радість і мир нашій Вітчизні.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа і християнська любов, яка є основою життя на землі й у вічності, нехай перебувають завжди з усіма вами!

З ласки Божої
+ Михаїл, митрополит Луцький і Волинський

Пасха Христова 2016 р.
м. Луцьк

22 квітня 2016 р.
Архів документів
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери