Золоті червінці. КазкаПідготував священник Андрій РОТЧЕНКОВВ Україні був звичай напередодні Великодня не заливати і не гасити вогню. Кожен господар тримав жар цілу ніч, щоб можна було запалити скалку після ранкового Богослужіння...
25 квітня 2025 р.
Не занечищуйте могили їжеюЧи доцільно під час Провідної неділі залишати на могилах рідних продукти (крашанки, паску тощо), адже вони приваблюють тварин, які певною мірою знеславлюють поховання?
22 квітня 2025 р.
Ікона «Воскресіння Господнє – Зішестя до аду»Лариса ОБУХОВИЧ, художниця-реставраторка обласного краєзнавчого музеюОбраз створено в першій половині XVIІ ст. Походить із храму села Проходи Ратнівського деканату. Матеріали: дерево (липа), левкас (ґрунт із крейди і клею), темпера, золочення на орнаментованому тлі...
20 квітня 2025 р.
Чому Великдень не в числі?Віктор ГРЕБЕНЮКЦе запитання з наближенням Пасхальних свят православні ставлять щороку. Багатьох бентежить: якщо відомо з Євангелія, у якому віці Спаситель зазнав хресної страти, якого дня й місяця воскрес, то й дата Великодня відома. Але чому ж вона змінна?
17 квітня 2025 р.
Символ життя. Пасхальне яйце: легенди, історія, значенняЗа матеріалами писанкарки Віри МАНЬКО підготував Андрій ГНАТЮКЧи не найпоширенішою прикметою Великодня є яйце, знак відродження всього живого, пробудження. І пов’язане воно з Воскресінням Христовим дуже давно...
16 квітня 2025 р.
«Марфо! Марфо!» Чому перед Пасхою в господині так мало часу?Юлія СПІРІНАКожна з нас знає відповідь на це запитання – адже потрібно побілити стелю, помити вікна, усе випрати, випрасувати, килими повичищати, повимивати-позаглядати в усі шпаринки, про які іншим разом і не згадаєш; напекти печива зо три відра, насмажити пів тонни ковбасок, запекти шинку, накрутити голубців, нарізати салатів, спекти паски, зварити яйця, поробити крашанки, і так далі-далі, годі й закінчити...