Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна ДокументиПосланняПасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла
Документи

Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

Христос воскрес!
Дорогі брати і сестри!

Воскресіння Христове – найвеличніше торжество Церкви Христової, найбільше свідчення Божества Ісуса Христа. Пасха Христова є утвердженням нашої віри, опорою надії і торжеством любові. Віра у воскресіння Господа Ісуса Христа з мертвих – це тверде переконання в тому, що ми спасенні, вільні від влади гріха і смерті. Воскресіння Христове – це свято радості. Першим словом воскреслого Христа було: «Радуйтеся!». У ці святкові дні Церква закликає всіх віруючих радіти і викликувати: «Цей день, його ж створив Господь, радіймо й веселімось в нім» (Пс. 117, 24).

Таким для нас це свято було в минулі роки і десятиліття. Цього року, на відміну від інших християнських народів, Великдень прийшов у складний для нас час. Рівно два місяці тому, 24 лютого 2022 року, російська влада, вчинивши підступний і цинічний напад на Україну, розпочала повномасштабну кровопролитну війну. В цьому страшному злочині проти українців винна не лише держава-агресор, але й народ і православна церква тієї країни. Саме вони проголосували за особу, яка дала наказ убивати українців, саме їхня церква на чолі з патріархом Кирилом не засудила антилюдський акт агресії, а навпаки – відкрито благословила на цю загарбницьку війну. Україна як миролюбива держава не претендувала на чуже, ми просто хочемо бути щасливими в себе, на своїй Батьківщині. Але маємо повномасштабну війну, в якій багато українців втратили своїх рідних. Російська армія чинить жорстокі звірства, геноцид проти нашого народу. Гинуть не лише військові – наші захисники, але й тисячі мирного населення, зокрема, діти.

Хто винен? Винна ідея, яка сидить у когось в голові, – ідея «русского міра». Ця ідея є викривленим ученням, далеким від християнства та православної віри, яке стало ідеологічним підґрунтям страшного злочину російської влади проти незалежної держави України, – війни, яка триває і забирає тисячі життів героїчних оборонців та невинних жертв агресії. Прийшли спасати «русскоязичних» – і тих же переважно «русскоязичних» убивають. І найбільше страждають ті, кого прийшли «захищати». Не треба йти в Україну, на Волинь зокрема, щоб нас захищати. Ми самі тут розберемося. Сьогодні багато православних богословів світу обговорюють концепцію «русского міра» і пропонують оголосити її єрессю.

Пасхальна радість затьмарена війною, однак ми не слабшаємо у вірі та не втрачаємо надії, пам’ятаючи слова нашого Спасителя: «Не бійся, тільки віруй» (Мк. 5, 36). І ми твердо віримо, що Всевишній незабаром пошле нам перемогу над агресором і в нашій рідній державі Україні запанує довгоочікуваний мир.

Немає сумнівів у тому, що ми їх переможемо. Ми молимося, щоб меншими жертвами, втратами і стражданнями завершилася війна. Аби найбільше наших воїнів повернулися живими додому.

Надія на Бога, на Його любов, на Божу правду, на вічне життя постійно супроводжує нас і дає нам благодатну силу долати всі земні випробування. Тому з вірою в перемогу, з надією на допомогу Божу, з любов’ю до рідної землі кожен у міру власних сил боронімо свою Батьківщину.

Дорогі брати і сестри! Сердечно поздоровляю всіх вас із великим торжеством Воскресіння Христового! Нехай душі наші будуть наповнені миром, серця – любов’ю і вірою в перемогу, а руки – щедрістю для кожного нужденного! Особливо вітаю всіх захисників, які боронять нашу Вітчизну.

Вітаю народних депутатів України від Волині: Ігоря Палицю, Степана Івахіва, Ірину Констанкевич, Ігоря Гузя, В’ячеслава Рубльова, Валерія Стернійчука. Вітаю начальника Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка, голову Волинської обласної ради Григорія Недопада і весь депутатський корпус, луцького міського голову Ігоря Поліщука, голів районних державних адміністрацій, міських рад, голів об’єднаних територіальних громад і сільських старост зі святом Пасхи Христової. Молитовно бажаю мудрості, патріотизму і Божої допомоги у відповідальному служінні своєму народові в цей складний для всіх нас і нашої держави воєнний час.

Нехай Христос, Який воскрес із мертвих, береже нас у єдності й любові, дарує пасхальну радість і перемогу та мир нашій Вітчизні.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа і християнська любов, яка є основою життя на землі й у вічності, нехай перебувають завжди з усіма вами!

Христос воскрес!
Воскресне Україна!
Пасха Христова 2022 р.,
м. Луцьк

13 квітня 2022 р.
Архів документів
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери