Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна СтаттіПеремога віри
Статті

Перемога віри

Сьогодні Православна Церква відзначає свято Торжества Православ’я, що означає перемогу над іконоборчою та іншими єресями. Цієї віри православної ми твердо дотримуємося. Інколи нам дорікають, що ми надто консервативні у своїх позиціях, «нічого не змінюємо». Вказують на те, що науково-технічний прогрес не стоїть на місці, змінюються політичні, економічні та соціальні чинники. А отже, і Церкві, мовляв, не потрібно стояти на місці, а рухатися вперед. Та ми залишаємося вірні Богові, тому що Господь в усі часи однаковий. Він – Творець неба і землі. І ми сталі в догматах своєї віри, й такими незмінними, стійкими, непохитними залишатимемося завжди. Ми щоразу переконуємося, що віра православна – істинна й пекельні ворота її не здолають. Треба усім серцем тягнутися до Бога й ставати духовнішими. Однак деякі люди прагнуть іншого: опустити Бога на землю, зробити Його домашнім, зручним. Такі спроби призводять до того, що люди взагалі втрачають віру. Уже не Він стає за основу, а людина як гомо сапієнс вважає себе богом і створює усі умови для поклоніння не Творцю, а їй.

Нині триває Великий піст. Це – не заборона споживання їжі, це – обмеження. Адже яка користь людині, що не споживає м’яса, а ближнього свого оскверняє, робить прикрощі? Немає користі для спасіння такої душі. Тому втриматися від їжі в піст – лише перший крок. Другий – утриматися від поганих вчинків. Ось тоді це буде гарним прикладом для наслідування. Один добрий вчинок вартісніший ста гарних проповідей. Тому сьогодні ми повинні не тільки розуміти, а й виконувати Божі заповіді. Тож не забуваймо робити добрі вчинки, молитися, збагачувати свою душу, щоб мир, спокій та любов панували посеред нас.

5 березня 2017 р.
Архів статей
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери