Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна СтаттіЧому Бог ставить мене перед вибором?
Статті

Чому Бог ставить мене перед вибором?

Протоієрей Віктор ПУШКО Ми так запитуємо, бо знаємо, що можемо ухилитись від доброго до злого. Часто свідомо, обдумано, з розрахунком. І, звичайно, краще б такого вибору в нас не було. Ми б обрали завжди те, що правильно і добре. Але це ілюзія. Якщо говорити про вибір, а точніше – свободу обирати, то це дар Божий. Християнство – це «про свободу». Хоча ми звикли говорити, що це «про любов». Але хіба буває любов насильною? Хіба люблячий Бог позбавить свободи? Ні, тільки тиран і деспот. А Бог – Отець, Отець люблячий.

У Євангелії є дуже глибока притча про блудного сина, який розтратив усе своє майно, живучи блудно, і повернувся до дому батька, мріючи, щоб він прийняв його бодай, як раба. Цю притчу правильніше було б назвати не про блудного сина, а про люблячого батька.

Отож, чому Бог ставить мене перед вибором? Мовляв, проблем нам тільки додав. Якщо є можливість вибору, якщо Бог поставив тебе перед вибором, значить треба проявити і вчинити свою волю й обрати – добре чи зле. Нічого не обирати – теж не варіант. Такої опції немає, бо бездіяльність теж буває злочинна. Безвольність – це ж відсутність доброї волі. Тому вибір важливий і необхідний. І він залежить від нашої волі. Позбавити нас вибору – означає позбавити нас свободи волі, зробити невільними. Навіть у полоні, у в'язниці, перед лицем смерті справжні титани духу, люди, у яких не залишилось ні здоров'я, ні сили, нічого, що пов’язує їх із цим світом, обирають правду і власну гідність. Бо це єдине, що не можна у них відібрати, – гідність, яку дав Бог бути вільними.

Додам словами святого Йоана Золотоустого, великого вчителя церкви IV ст.: «Воля є рух, що народжується з нас самих, який ми направляємо, куди хочемо. Воля сама в собі є природною здатністю, даною від Бога; але та сама воля є щось і наше власне й залежить від нашого розуму». Прекрасні слова, як на мене!

13 червня 2023 р. Інші статті за рубриками: Протоієрей Віктор Пушко
Архів статей
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери