Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини14 серпня – Винесення хреста Господнього
Новини

14 серпня – Винесення хреста Господнього

Цього дня ми також ушановуємо мучеників Маккавеєвих: Авима, Антонiна, Гурiя, Єлеазара, Євсевона, Алима i Маркела, їхніх матерi Соломонiї та учителя Єлеазара. А ще починається Успенський піст (Спасівка), який триватиме два тижні, до 28 серпня включно.

У храмах єпархії пройдуть Богослужіння з чином винесення хреста Господнього на середину церкви для поклоніння. Згідно з єпархіальним календарем, 15 років тому (у 2002-му) було засновано дім Божий на честь Успіння Пресвятої Богородиці в с. Старий Чорторийськ Маневицького деканату.

Грецький часослов 1897 року так подає походження цього свята: «Внаслідок хвороб, які дуже часто бували в серпні, віддавна утвердився в Константинополі звичай виносити чесне древо хреста на дороги і вулиці для освячення місць та відведення хвороб. Напередодні, виносячи його з царської скарбниці, покладали на святій трапезі великої церкви Святої Софії – Премудрості Божої. З цього дня і далі до Успіння Пресвятої Богородиці, творячи літії по всьому місту, пропонували його потім народу для поклоніння».

В Україні цей день ще поєднувався зі спогадом Хрещення Київської Русі 988 року. Традиційно 14 серпня до або після Літургії правиться мале освячення води, а далі меду та зілля. Тому на це свято в народі кажуть Медовий Спас, Спас на воді або Мокрий Спас.

З історії ж про маккавеєвих мучеників відомо таке. 166 р. до народження Христа жив в Юдеї священик і законовчитель Єлеазар. Одного разу його привели до правителя-язичника й змушувати їсти свиняче м’ясо, що було суворо заборонено Богом у Старому Заповіті. Але Єлеазар волів краще вмерти, ніж жити, порушуючи Закон Усевишнього.

Схопили й сім його учнів, братів Маккавеїв із їхньою матір’ю. Теж давали недозволену їжу. Тоді один із братів, відповідаючи за всіх, сказав: «Ми готові краще померти, ніж переступити Закони». Цар наказав відрізати йому язика, здерти з тіла шкіру і відсікти руки та ноги на очах в інших братів і матері. Позбавленого всіх членів тіла, але ще живого юнака кинули на величезну розпечену сковороду. Коли загинув перший, вивели на наругу другого, який прийняв такі ж муки. Третій перед відсіченням язика негайно виставив його, безстрашно протягнувши й руки, мужньо сказав: «Від Бога я отримав їх, і за Закон Його не шкодую їх, і від Нього сподіваюся знову отримати їх». Навіть кати були здивовані такою мужністю.

Мученицьку кончину прийняли ще троє братів. Сьомому, наймолодшому, мати Соломонія сказала: «Благаю тебе, дитя моє, подивися на небо і землю та пізнай, що все створив Бог із нічого. Не бійся вбивці, будь гідним братів твоїх і прийми смерть, щоб я з милості Божої знову придбала тебе з разом із ними». Після синів померла і мати, дякуючи Богові, що вона і діти поклали душі за Закон Господа Вседержителя.

Це перше з трьох свят Всемилостивому Спасу, що звершується в серпні. Друге – Преображення Господнє, а третє – перенесення з Едеси до Константинополя нерукотворного образа Господа Ісуса Христа (в день віддання свята Успіння Пресвятої Богородиці). Ці три празники ніби пов’язують увесь Успенський піст, який своєю суворістю лише трохи поступається Великому.

10 серпня 2017 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери