Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЯкого числа Димитрівська поминальна субота?
Новини

Якого числа Димитрівська поминальна субота?

На догоду російській ідеології УПЦ (Московського Патріархату) переносить всезагальне поминання спочилих на тиждень раніше, ніж належить згідно з церковним уставом.

Щорічно в суботу, яка передує святу великомученика Димитрія Солунського, слід творити поминання всіх од віку померлих православних християн. Зокрема, загиблих воїнів та батьків.

Шанування цього великого святого проводимо 8 листопада. Отже, Поминальниця в 2017-му припадає на суботу, 4 листопада. У цей же день – Казанської ікони Божої Матері: свято, яке встановили в подяку за визволення Москви від поляків 1612 року. Образ дуже пошановується Російською Церквою. А ще 4 листопада – день військової слави Росії, «День народного единства» – ідеологічно важливе торжество для московської імперії. Тому не дивно, що коли стається збіг – РПЦ, а отже й УПЦ (МП) як її складова частина, проводить Димитрівську поминальну суботу на тиждень раніше.

Чому цього не робить Українська Православна Церква Київського Патріархату? Звісно, не тому, що ми не шануємо Казанського образа. Православні українці з благоговінням ставляться до всіх ікон Пресвятої Богородиці. Проте, на глибоке переконання духовенства нашої Церкви, насамперед потрібно шанувати ті святині та духовні традиції, які Господь відкрив для українського народу. Хто ж це зробить, як не ми, правда?

За словами митрополита Луцького і Волинського Михаїла, трагедія в тому, що нас століттями виховували в російських православних традиціях. Про реліквії північних сусідів ми знаємо більше, ніж про свої. Наприклад, чи багато волинян знають дати особливих вшанувань Волинської, Холмської, Тростянецької чудотворних ікон Божої Матері? Складається враження, що Казанську знають і люблять більше.

Прикро, що духовенство УПЦ (Московського Патріархату) підтримує таку негативну інертність. А в час, коли Україна потерпає від російської агресії, це боляче ще більше. Не дивно, що владика Михаїл висловлюється категорично: «Хто з духовенства в нашій країні благословляє переносити Димитрівську поминальну суботу, підносячи таким чином шанування Казанської ікони вище за інші, зокрема, в Україні прославлені образи Пресвятої Богородиці, – той є церковним сепаратистом».

Рекомендуємо перечитати статтю, опубліковану «Волинськими єпархіальними відомостями» 2006 р., коли стався такий же збіг у церковному календарі.

26 жовтня 2017 р.
Інші новини за рубриками: Міжконфесійні контакти, Єпархія, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери