Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПрочани з Волині – на святі ікони «Скоропослушниця»
Новини

Прочани з Волині – на святі ікони «Скоропослушниця»

У день особливого вшанування цього чудотворного образа Божої Матері з Дитятком митрополит Луцький і Волинський Михаїл, інші паломники з нашої єпархії долучилися до Богослужіння в кафедральному соборі Рівноапостольного великого князя Володимира, що в столиці.

За Відправою владика Михаїл молився разом із Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом, іншим духовенством та численними вірними. Докладніше про подію подає сайт Cerkva.info.

Появу ікони «Скоропослушниця» відносять до Х ст. Чудотворіння після молитви до Господа Бога перед цим образом, який висів біля трапезної Дохіарського монастиря, проявляється з 1664 р.

За переказами старців обителі, одного разу монах на ім’я Нил, проходячи вночі за звичаєм повз цю ікону із запаленим світильником, почув звідти такі слова: «У майбутньому не наближайся сюди зі смолоскипом і не закопчуй Мого образу». Проте чернець вирішив, що це жарт когось із братії. Не прислухавшись до прохання, з волі Богородиці був позбавлений зору. Зрозумівши, що це не жарт, він почав безперестанку молитися перед іконою, просити прощення і з часом отримав прозріння.

Але своє ім’я образ одержав згодом. За переказами, Божа Матір звеліла, щоби Її ікона з певної пори іменувалася «Скоропослушницею», бо «всім, хто молиться перед нею, швидко являтиму милість і виконання прохань». Таким чином, це чи не єдиний серед образів Богородиці, якому дала ім’я Вона сама.

За весь цей час тут звершилося чимало чудес. Багатьом сліпим через молитву перед реліквією дарувалося прозріння, каліки знову ходили, розслаблені піднімалися з ліжок. Благодать, що сходила через цю ікону, спасала кораблі від затоплення.

Дотепер перед образом моляться за духовне прозріння, під час різних недуг, зокрема при онкозахворюваннях, просять допомоги в годуванні молоком немовлят, моляться також за дітей і сиріт. А найперше моляться перед «Скоропослушницею», коли не знають, як краще себе повести в тій чи іншій життєвій ситуації. Просять за все, що добре нам та принесе користь ближньому.

У Свято-Володимирському храмі знаходиться точна копія реліквії, яку написано афонськими ченцями й у липні 2012 року передано в Київ.

23 листопада 2017 р.
Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Почесний Патріарх Філарет
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери