Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 23 жовтня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 23 жовтня

Собор волинських святих Цього дня – Собор волинських святих.

Відзначення Собору – тобто спільного дня пам’яті – всіх святих землі Волинської започатковано 10 жовтня 1881 року з нагоди 50-ліття повернення у Православ’я Почаївської лаври, яка більше віку перебувала в підпорядкуванні уніатів (до того торжество припадало на іншу дату).

Численним є собор, цебто загальна кількість, Божих угодників землі Волинської. Нам відомо імена далеко не всіх тих, які духовними подвигами осяяли наш край. Поіменно ж прославляємо кілька їх десятків. Зокрема, до них належать: рівноапостольні Кирило і Мефодій, учителі слов’янські, єпархія котрих простягалась до річки Стир; рівноапостольні князь Володимир, який, імовірно, народився на Волині, й княгиня Ольга; святитель Петро, митрополит Київський і всієї Русі, ігумен Ратенський, та святитель Нифонт, єпископ Новгородський, чудотворець Києво-Печерський, – уродженці Волині; святителі Стефан, Амфілохій та Симеон – єпископи Володимир-Волинські; благовірні князі Володимир-Волинські Ярополк та Мстислав; преподобномученики Афанасій Берестейський (адже Берестейщина належить до Великої Волині) та Макарій Овруцький; преподобні Мефодій, Іов та Амфілохій Почаївські, Микола Святоша, Феодор Острозький, Варлаам Києво-Печерський та Юліанія Ольшанська. Кілька років тому до цього переліку додано мученика Данила Братковського, волинського страстотерпця, як місцевошанованого святого. Проте всіх угодників нашого краю знає лише Бог.

Ці праведники, які впродовж століть вірою та святістю життя вказували шлях до Царства Небесного не лише волинянам, а й усім християнам, і сьогодні готові прийти на допомогу тим, хто в щирій молитві звертається до них.

У нашій єпархії на честь Всіх святих землі Волинської названо домовий храм Волинської православної богословської академії.

Усі події цього дня згідно з єпархіальним календарем – ось тут.

19 жовтня 2018 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери