Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЛуцьку святиню привезли для паломництва на Буковину
Новини

Луцьку святиню привезли для паломництва на Буковину

У день Преподобної Параскеви Сербської духовенство єпархії розділило радість престольного празника чернівецького соборного храму. Про це повідомив сайт Orthodox-cv.org.

Напередодні протоієрей Михайло Онищук, луцький міський декан і настоятель парафії Холмської ікони Божої Матері, привіз точну копію цього чудотворного образа в Чернівці. Реліквія перебуватиме тут до 4 листопада. Щодня біля неї відбуваються богослужіння.

На запрошення настоятеля храму протоієрея Миколи Семелюка та з благословіння архієпископа Чернівецького і Кіцманського Онуфрія митрополит Луцький і Волинський Михаїл взяв участь в урочистих заходах. Зокрема, керуючий нашою єпархією очолив Божественну Літургію з нагоди престольного свята першої кам’яної церкви міста, яку освятили у ХІХ ст.

З нагоди прибуття до цього храму Холмського образа о. Михайло розповів про його історію.З ХІІІ ст. ікона знаходилась у Холмі, столиці Волинсько-Галицького князівства, де прославилась багатьма чудесами.

Найдраматичнішим для реліквії стало ХХ ст. Під час Першої світової війни ікону вивезли з Холма до Москви, потім до Києва, де зберігали у Флорівському монастирі. Згодом, щоб уникнути конфіскації у період войовничого атеїзму, її розібрали на три окремі дошки і переховували у різних родинах. Тоді ж зникли срібні ризи ХІХ ст. У 1943 р. стараннями митрополита Іларіона (Огієнка) святиню повертають до Холма, де вона пробула до літа 1944-го.

Потому понад п’ятдесят років образ таємно зберігала родина православного священика з Холма св. Гавриїла Коробчука, переселена в УРСР. У 2000 р. його дочка Надія Горлицька передала Холмську чудотворну ікону Богородиці до Волинського краєзнавчого музею. В умовах договору про передачу вказувалося, що святиня довічно зберігатиметься тут, її буде відреставровано, реліквію надійно зберігатимуть та досліджуватимуть, вона перебуватиме у вільному доступі для прихильників усіх віросповідань.

Копія чудотворного образа розміщується у луцькому храмі Холмської ікони Божої Матері. Її виготовили спеціально для цієї парафії під час реставрації оригіналу.

1 листопада 2018 р.
Інші новини за рубриками: Паломництво, Єпархія, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Михайло Онищук
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери