Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 3 листопада
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 3 листопада

Панахида на Димитрівську поминальну суботу в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці

У 2018-му цей день – Димитрівська поминальна субота. Її проводять перед особливим ушануванням великомученика Димитрія Солунського.

У 1380 році на Куликовому полі московський князь Димитрій Донський здобув перемогу над ординцями. І, звершивши поминання загиблих ратників, запропонував Церкві творити спомин убитих воїнів у суботу, перед днем свого ангела (8 листопада). Згодом перестали поминати лише військовиків, і ця субота стала всезагальною батьківською. Таких субот протягом року – шість.

У дні поминання спочилих до храму передають записки та пом’яники з іменами покійних родичів. До них можна вносити імена тільки православних. За нехрещених, а також самогубців потрібно молитися вдома чи над їх могилою.

Цієї суботи ми будемо просити Бога за померлих отців і братів, за всіх загиблих воїнів, за безвинно вбитих не тільки в далекі часи, а й теперішні, за всіх одвіку спочилих православних християн.

На поминальні столи вірні приносять хліб, крупи, печиво, фрукти, цукерки, борошно і т. ін. Те, що принесено у храм, треба залишити: споживаючи принесене, священнослужителі й ті, кому вони передають пожертву, творять поминання.

2 листопада 2018 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери