Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 14 січня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 14 січня

Святитель Василій Великий

Цього дня святкуємо Обрізання Господнє, а також особливо вшановуємо святителя Василія Великого.

Найближчою важливою подією із життя Ісуса Христа, що настає після Його Різдва, є Господнє Обрізання і надання імені. Євангеліє про це так говорить: «А як минуло вісім днів, коли належало обрізати Його, дали Йому ім’я Ісус, наречене ангелом ще перед тим, як зачався Він в утробі» (Лк. 2: 21).

Старозавітне обрізання було своєрідним прообразом новозавітнього Хре­щення, яке називають «нерукотворним обрізанням людського серця», тобто наверненням до євангельської віри.

Святитель Василій Великий народився 329 р. в м. Кесарії (нині Туреччина) у благочестивій християнській сім'ї. Батько його був адвокатом і викладачем риторики. Початкову освіту Василій отримав під керівництвом своїх батьків і бабусі, високоосвіченої християнки. Після смерті батька й бабусі Василій вирушив для подальшої освіти в Константинополь, а потім до Афін, де досконало вивчив риторику і філософію, астрономію і математику, фізику і медицину. Приблизно в 357 р. повернувся до Кесарії, де викладав риторику – науку про майстерність промов. У 362 р. його висвячено на диякона, в 364-му – на пресвітера. Виконуючи своє служіння, о. Василій ревно проповідував і невпинно дбав про потреби своєї пастви, завдяки чому здобув високу повагу і велику любов.

У 370 р. собор єпископів обрав його владикою на кесарійську кафедру. На архієрейському служінні він проявив себе як палкий захисник правдивої віри, захищаючи її від єресей та перекручень. Особливо слід відзначити три його книги проти аріанського псевдовчителя Евномія, в яких навчав про Святого Духа та єдність Його з Отцем і Сином.

За недовге життя угодник залишив нащадкам багато богословських праць: дев'ять бесід на Шестиднев, 16 – на різні псалми, 24 – на інші теми, п'ять книг на захист православного вчення про Святу Трійцю, дві книги про Хрещення, книгу про Святого Духа, сім аскетичних трактатів; чернечі правила; збереглося також кілька його проповідей та 366 листів різним особам. Він склав текст Божественної Літургії. Тож Василія називають великим учителем Церкви, батьком грецького чернецтва й «найпершим з усіх отців».

Помер владика мирно першого дня 379 р. Частка мощей святителя перебуває в Почаївській лаврі, глава – у монастирі Святого Афанасія на Афоні, а правиця – у храмі Воскресіння Христового в Єрусалимі.

Престольний празник відзначають такі парафії: у Старій Вижівці, селах Боголюби Луцького районного, Хорлупи Ківерецького деканатів.

Цього дня – Новий рік за юліанським календарем і 25-річчя освяти храму Преподобного Серафима Саровського в с. Лемешів Горохівського благочиння.

Усі події 14 січня за єпархіальним календарем – ocь тут.

11 січня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери