Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 15 січня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 15 січня

Преподобний Серафим Саровський, чудотворець Цього дня ми особливо вшановуємо преподобного Серафима Саровського, чудотворця; парафія села Лемешів Горохівського деканату має храмовий празник.

Святий Серафим Саровський (у миру Прохір Мошнін або Машнін) народився 19 липня 1754 року в місті Курську в благочестивій сім'ї. Все його життя відмічене знаменнями Божої милості. Коли в дитинстві мати взяла його з собою на будівництво храму і він упав із дзвіниці, Господь зберіг його неушкодженим. Під час хвороби дитини Божа Матір у видінні пообіцяла матері зцілити його. Незабаром поблизу їх будинку з хресним ходом несли Курську Корінну ікону Пресвятої Богородиці «Знамення», але через несподівану зливу реліквію занесли до їхнього двору. Мати винесла хворого, він приклався до ікони і після цього швидко одужав. У сімнадцять років юнак уже твердо вирішив залишити мирське життя, і мати благословила його на чернечий подвиг своїм мідним хрестом, із яким преподобний не розлучався до кінця свого земного життя.

Він пішов спасатися в Саровську Успенську пустинь (Тамбовська губернія), яка була відомою строгим виконанням чернечого уставу і подвижницького життя насельників. Після двох років монастирських трудів і послуху брат Прохір важко захворів, але відмовлявся від допомоги лікарів. Через три роки йому з'явилася Божа Матір з апостолами Петром та Йоаном і зцілила його.

18 серпня 1786 року послушник прийняв чернечий постриг з ім'ям Серафим (що давньоєврейською означає «полум'яний») і в грудні 1787-го був рукопокладений у сан ієродиякона. У 1793 році висвячений на ієромонаха і поклав початок подвигу пустельництва й усамітненої молитви в лісовій келії, на березі ріки Саровки. Диявол посилив боротьбу проти подвижника, і преподобний поклав на себе подвиг стовпництва, тобто постійної молитви в дуже обмеженому місці. Тисячу днів і ночей він з піднятими руками молився на камені. Безсилий духовно проти подвижника, диявол наслав на преподобного розбійників, які завдали йому смертельних ран, але й цього разу з'явилася Божа Матір і втретє зцілила його.

Після одужання преподобний Серафим три роки трудився в подвигу безмовності, а в 1810-му, після 15-літнього перебування в пустині, оселився в монастирській келії. За любов до Бога, покірність і подвиги угодник сподобився духовних дарів прозорливості й чудотворіння. 25 листопада 1825 року Матір Божа зі святителями Климентом Римським і Петром Олександрійським явилася подвижникові та благословила завершити затворництво. Преподобний старець почав приймати людей, які приходили до нього за благословенням, порадою і духовною втіхою, з любов'ю називаючи всіх: «Радосте моя, скарбе мій». З-поміж численних відвідувачів (від простих селян до імператора) був і поміщик Ніколай Мотовилов, який залишив для нащадків записи своїх бесід зі святим.

Преподобний Серафим заснував Дивеєвську жіночу обитель і опікувався нею.

Цариця Небесна заздалегідь сповістила подвижника про його кончину і 2 січня 1833 року преподобний Серафим віддав душу Господові в Сарові під час молитви.

На його могилі відбувалися численні знамення і зцілення. 19 липня 1903 року Серафима Саровського прославлено яке святого.

Усі події 15 січня за єпархіальним календарем –ось тут.

15 січня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери