Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПротоієрей Віктор Пушко – про актуальне в Православній Церкві України
Новини

Протоієрей Віктор Пушко – про актуальне в Православній Церкві України

1 березня 2019 р. Головний редактор єпархіальної радіостудії «Благо» протоієрей Віктор Пушко на «12 каналі». Кадр із відео «12 каналу». Головний редактор єпархіальної радіостудії «Благо» взяв участь в обговоренні важливих питань ПЦУ на телевізійному «12 каналі».

Загалом долучення громад Московського Патріархату до Православної Церкви України, як зазначив о. Віктор, на Волині відбувається досить спокійно. Правда, було два випадки протидії цьому. Але якщо священик діє мудро, переходить разом із громадою, то конфліктних ситуацій не відбувається. Якщо ж не бажає переходити та ще й агресивний, то збурює ціле село. Ми є свідками подій у Жидичині, де був конфлікт, навіть зі стріляниною. Тож такий священик має відповідати за свої вчинки перед законом.

Батюшки, які не бажають виходити з МП, організовують інші церковні громади, навіть служать у себе вдома. Вони, звичайно ж, мають на це право, хоч тут є й політичний підтекст. Вплив політики на Церкву йде ззовні, бо для місцевих таке розділення не потрібне. Не секрет, що на УПЦ (МП) дуже впливає депутат Верховної Ради України Вадим Новинський. Саме він створює цілі проекти, скеровані на запобігання та протидію цьому переходу.

У ПЦУ та УПЦ (МП) віра однакова, богослужіння нічим не відрізняються, хіба що мовою: в Православній Церкві України це переважно українська (хоча церковнослов’янська теж).

Отець Віктор виклав процедуру переходу громад Московського Патріархату до ПЦУ. Тож ніяких особливих нововведень для священиків немає.

Про можливе возз’єднання греко-католиків із православними о. Віктор зазначив, що між УГКЦ й ПЦУ потрібен подальший діалог.

Після отримання Томосу Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній пообіцяв докласти зусиль, щоб людині в церкві було зручно. Наприклад, якщо жінка прийде до храму без хустки, то щоб не лякалася, що її не пустять. Бо деякі звертають увагу на другорядне, а не зосереджені на молитві. Завдання ж Церкви – створити такі умови, щоб не відлякувати людей, бо в храмі є місце для всіх. А служителі мають усіляко допомагати парафіянам воцерковлюватись.

Розповідав о. Віктор і про роботу на радіостудії «Благо». Ми живемо в медійному просторі. Завдання студії – донести слухачам церковні новини, розповідати про Христа. Багато хто має хибні розуміння щодо православ’я, тож маємо донести правдиві свідчення. Радіостудія з 2010 р. співпрацює з іншими обласними студіями, йде обмін інформацією між регіонами. Отже, Православна Церква України все більш осучаснюється.

Передача транслювалась на «12 каналі» 1 березня. Ведучим був Богдан Коваль. Переглянути відео можнаось тут.

4 березня 2019 р.
Інші новини за рубриками: Міжконфесійні контакти, Протоієрей Віктор Пушко
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери