Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 14 жовтня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 14 жовтня

Покрова Пресвятої Богородиці

Цього дня святкуємо Покрову Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. З нагоди торжества у храмах єпархії відбудуться урочисті Богослужіння.

Як повідомляє єпархіальний календар, престольне свято відзначатимуть громади: у Луцьку, Ковелі; селах Журавлине Старовижівського, Зелена, Поворськ Ковельського районного, Крупа, Лаврів, Княгининок, Михайлівка, Хорохорин Луцького районного, Перемиль Горохівського, Велимче Ратнівського деканатів.

За однією із версій, сталося це чудо у Х столітті в Константинополі. Місто оточили вороги: за одними історичними даними, то були сарацини, за іншими – русини-язичники. Греки були не в силі захиститися від них. У надії на милість Божу імператор звелів усім зібратися для молитви у Влахернському храмі, де зберігалася риза Божої Матері.

Під час молитви святий Андрій, Христа ради юродивий, за походженням русин, підвів очі й побачив Діву Марію в оточенні ангелів і багатьох святих. Пречиста слізно молилася за християн, а потім зняла сяючий покров, яким було вкрито Її голову, та розгорнула його над усіма, хто тієї ночі молився в храмі. Це стало знаком для греків. Тож вони, підбадьорені молитвою Заступниці, рішуче взялися захищати своє місто й отримали перемогу.

Дивовижно, але греки, які є спадкоємцями духовної традиції Візантії, забули це торжество: після захоплення в 1453 році Царгорода турецькими військами згадка про святкування Покрови зникає з візантійського календаря. Повертається свято до грецьких богослужбових книг лише після Другої світової, але традиція відзначати його там так і не відродилася. Проте свято є дуже шанованим на наших землях.

Здавна Покрова особливо вшановується в Україні – саме на її честь освячено більшість козацьких церков. Покровським був головний храм Запорізької Січі, бо з перших років свого існування українське козацтво зверталося до Божої Матері з надією, що покриє Своїм омофором православне воїнство.

Саме тому в цей день ми також відзначаємо День українського козацтва, День захисника України та за усталеною традицією – день створення УПА.

13 жовтня 2019 р.
Інші новини за рубриками: Єпархія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери