Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 23 жовтня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 23 жовтня

Собор волинських святих

Цього числа – Собор волинських святих, тобто спільний день молитовного спомину всіх угодників Божих із Волині.

Таке торжество започатковано 1881 року з нагоди 50-ліття повернення у Православ’я Почаївської лаври, яка довгий час перебувала в підпорядкуванні уніатів. (Раніше цей празник відзначали іншого дня.)

У нашій єпархії на честь Всіх святих землі Волинської освячено домовий храм Волинської православної богословської академії.

Список подвижників нашої землі доволі численний. Нам відомі імена далеко не всіх угодників, які прославили край своїми духовними подвигами. Серед тих, яких ми знаємо, є: рівноапостольні Кирило і Мефодій, учителі слов’янські, єпархія котрих простягалась до річки Стир; рівноапостольні князь Володимир, який, імовірно, народився на Волині, й княгиня Ольга; святитель Петро, митрополит Київський і всієї Русі, ігумен Ратенський, та святитель Нифонт, єпископ Новгородський, чудотворець Києво-Печерський, – уродженці Волині; святителі Стефан, Амфілохій та Симеон – єпископи Володимир-Волинські; благовірні князі Володимир-Волинські Ярополк та Мстислав; преподобномученики Афанасій Берестейський (адже Берестейщина належить до Великої Волині) та Макарій Овруцький; преподобні Мефодій, Іов та Амфілохій Почаївські; Микола Святоша, Феодор Острозький, Варлаам Києво-Печерський та Юліанія Ольшанська; мученик Данило Братковський, волинський страстотерпець, та інші. Проте всіх угодників із нашого краю знає лише Всевишній.

Ці праведники впродовж століть прикладом свого життя вказували шлях до Царства Небесного – не лише волинянам, а й усім християнам. Тому і сьогодні до них можна звернутися за допомогою у щирій молитві.

22 жовтня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери