Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 14 листопада
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 14 листопада

Безсрібники і чудотворці Косма і Даміан Асійські Цього дня особливо вшановуємо безсрібників і чудотворців Косму і Даміана Асійських та матір їхню преподобну Феодотію, а парафія в с. Холоневичі Ківерецького деканату має храмовий празник.

Косма і Даміан були рідними братами, їх батьківщина – Асія (півострів Мала Азія, тепер у Туреччині), вони жили у ІІІ–IV ст.

Батько був язичником і помер, коли діти були ще малими. Мати виховувала їх у християнській вірі та благочесті.

Коли брати стали дорослими, то за своє праведне життя дістали благодатний дар від Бога – лікувати людей від різних недуг, душевних і тілесних. Зцілювали вони іменем Ісуса Христа через покладання на хворих своїх рук, причому за це не брали плати. Так ішли вони від міста до міста, лікуючи та строго дотримуючись заповіді Господа: «даром одержали, даром давайте» (Мф. 10, 8). За це стали відомі як «безсрібники».

Одного разу Косму і Даміана запросили до тяжкохворої жінки Палладії, яку ніхто не міг вилікувати. Вона мала сильну віру і по щирій молитві братів Господь зцілив умираючу – вона встала здоровою, прославляючи Творця. Сповнена подяки, Палладія таємно прийшла до Даміана і принесла йому три яйця, при цьому промовила: «Прийми цей маленький дар в ім’я Святої Животворчої Трійці – Отця і Сина і Святого Духа». Почувши ім’я Трійці, Даміан не посмів відмовитись від подяки. Незадовго після цього Косма, дізнавшись про такий випадок, подумав, що брат порушив обітницю, дану Богу, – не брати ніякої плати від людей за лікування. І, коли настав час смерті, залишив заповіт: не ховати брата поруч із ним.

Незабаром помер і Даміан. Усі радилися, де поховати Даміана. Але з волі Божої сталось нове чудо. Легенда говорить, що до людей прийшов верблюд, якого святі вилікували від сказу, і людським голосом заговорив, щоб не сумнівалися і поклали Даміана поряд із Космою, бо не заради нагороди той прийняв дар жінки, а в ім’я Боже. Чесні мощі братів було поховано поруч.

Слава про угодників поширилася по всьому християнському світу. Їх подвиг помочі та уздоровлення людей включав у себе проповідь віри в Спасителя, тож після зцілення хвора людина славила Бога і ставала християнином.

Варто зазначити, що в православ’ї вшановуються три пари братів-безсрібників, які мали імена Косма і Даміан: окрім цих, Асійських, що померли мирно, ще й мученики – Римські та Аравійські, дні пам’яті яких припадають на інші дати церковного календаря.

Усі події 14 листопада за єпархіальним календарем – ocь тут.

12 листопада 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери