Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЯк відродилась вишківська парафія
Новини

Як відродилась вишківська парафія

Сайт lutsk.rayon.in.ua опублікував статтю про відновлення однієї з луцьких громад – Свято-Михайлівської, що в мікрорайоні Вишків.

Із розповідей старожилів відомо, що храм у тодішньому приміському селі Вишків згорів у роки Першої світової війни. Польська влада у міжвоєнні часи дозволила звести приміщення «Просвіти».

Із приходом «совєтів» наприкінці 30-х років його використовували по-різному: клуб, читальня, склади, навіть конюшня. З дозволу німців під час Другої світової війни на Україні відкрилося близько чотирьох тисяч православних храмів, з-поміж яких постав і Свято-Михайлівський на Вишкові.

В 40-х роках церква була зруйнована радянською владою: скинули куполи і дзвони, відновили бібліотеку й клуб.

У 1991 році Божий дім відродився. Першу літургію правили на Пасху. А із постанням у 1992-му Української православної церкви Київського патріархату тодішній єпископ Луцький і Володимир-Волинський Серафим благословив молодого священника Степана Гайгеля (нині протоієрей і військовий капелан) очолювати громаду на честь Собору Архістратига Михаїла та інших небесних сил безплотних. У цьому храмі панотець служить понад двадцять п'ять літ.

Детально ознайомитися зі статтею можна тут.

24 листопада 2019 р. Інші новини за рубриками: Протоієрей Степан Гайгель
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери