Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВладика служив у жіночій обителі
Новини

Владика служив у жіночій обителі

6 березня 2020 р. У жіночому монастирі. Світлина Ігоря Сацика.

У п’ятницю першого тижня Великого посту митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив літургію ранішосвячених дарів у жіночому монастирі Святителя Василія Великого в Луцьку.

Після цієї відправи архієрей відслужив молебень до великомученика Феодора Тирона з освяченням колива. Феодор Тирон був воїном у м. Аласії в Понтійській області Римської імперії. Під час гоніння нахристиян за імператора Максиміна (286–305) воїна Феодора звинуватили в підпалі язичницького храму богині Кібели та разом з іншими змушували зректися Христа й принести жертву ідолам. Проте побожний Феодор не приховував своєї християнської віри. На суді він мужньо заявив, що Ісус Христос є правдивим Богом. За це угодник піддавався тортурам та був засуджений на спалення. Великомученик Феодор мужньо зайшов у вогонь і з молитвою віддав свою душу Богові близько 306 року.

Через деякий час після його смерті вже інший імператор, Юліан Відступник, бажаючи осквернити Великий піст, наказав градоначальнику Константинополя кожен день протягом першої седмиці кропити продукти, що продаються на ринку, кров’ю ідольських жертв. Великомученик Феодор вирішив попередити християн про наміри імператора та з’явився у сні Константинопольському архієпископові Євдоксію: звелів не купляти ніяких продуктів, а вживати коливо, тобто варену пшеницю з медом, оскільки ці два продукти більшість людей завжди мали в запасі у своїх домівках.

З того часу в п’ятницю першого тижня Великого посту у храмах освячується варена солодка пшениця (грецькою «колліва»), що є символом благодаті Божої та нагадує про часи великомученика Феодора Тирона.

6 березня 2020 р. Інші новини за рубриками: Деканат монастирів, Луцький міський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери