Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЩо кажуть священники про карантинні обмеження в храмах
Новини

Що кажуть священники про карантинні обмеження в храмах

Душпастирі у проповідях і «Фейсбуці» висловлюються щодо заходів, які доводиться вживати Церкві через загрозу поширення коронавірусу.

Беручи до уваги, що духовенство реагує по-різному, віцеканцлер єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний закликав священнослужителів поважати один одного, незважаючи на різні точки зору. Адже, «ми є прикладом для наслідування нашим вірним. Рано чи пізно з Божою допомогою людство справиться з цією недугою, а наші слова, сказані, написані, будуть лежати тягарем на серцях наших братів». Він закликає «дотримуватись рішень Синоду Церкви і благословень наших архієреїв, правил гігієни й умов карантину, які б слова не говорили і які думки б не висловлювали».

Декан монастирів єпархії архімандрит Константин (Марченко) переконаний, що таке випробування дано нам, аби ще більше утвердитися у вірі. І саме у такий складний час варто більше приділяти часу духовному.

«Я багато про це думав. Та навіть якби мені Господь і допустив заразитися коронавірусом після того, як я буду приступати до Таїнств Церкви Христової, то краще я помру, але завтра я стану перед Богом і скажу: "Господи, я помер через те, що я вірив, що це Твоє". Але мені страшно померти після того, коли ми сьогодні, у постові дні читаємо Євангеліє про зраду Іуди, про зраду Петра, мені страшно померти зрадником. І мені здається, що це найкращий піст у нашому житті, і ніколи так ці пісні Євангелії не будуть нам лягати на серце, як будуть лягати у цей піст», – упевнений чернець.

Про важкі випробування в умовах пандемії написав і головний військовий капелан єпархії протоієрей Михайло Бучак. «Не покладатиму на парафіян тягаря духовного подвигу. "Хто може понести, хай понесе...". Хто має сумнів, хай утримається від Святого Причастя, цілування Хреста, ікон.... бо дійсно випробування можуть прийти і через короновірус! Господь милосердний, Він не образиться на нас… Він і сьогодні готовий страждати за нас! Не судімо один одного і судимі не будемо!» – йдеться у дописі.

А протоієрей Віктор Пушко, головний редактор єпархіальної радіостудії «Благо», вважає, що деякі священнослужителі роблять неправильні висновки, порівнюючи сучасні реалії з історичними аналогіями щодо епідемій: «Такі твердження мають поверхове уявлення про масштаби і фактичну ситуацію». Адже часто-густо не говорять про масштаби таких подій та їх наслідки. Сам храм, як будівля, не захищає від вірусів, лише віра та щира молитва. Тому варто дотримуватися рекомендацій щодо поведінки під час карантину й не сіяти паніку стосовно зміни порядку проведення Богослужінь.

19 березня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери