Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини15 років тому загинув протоієрей Петро Левочко
Новини

15 років тому загинув протоієрей Петро Левочко

Протоієрей Петро Левочко. Світлина з архіву священника Михайла Левочка.

Духовенство собору Благовіщення Пресвятої Богородиці в Ковелі провело заупокійні богослужіння до 15-ї річниці трагічної смерті місцевого благочинного і першого настоятеля й будівничого цього Божого дому протоієрея Петра Левочка.

Як повідомив його син Михайло, теж священник, у день Входу Господнього в Єрусалим о. Петра пом’янули на панахиді в соборі, а опісля на могилі, що біля храму, відправлено заупокійну літію. Молитву очолив нинішній настоятель протоієрей Василь Мичко.

Петро Левочко був першим священником УПЦ Київського патріархату на Ковельщині.

Народився 8 листопада 1960 р. в с. Діброва Сокальського району на Львівщині. Після школи навчався у Червоноградському гірничому технікумі, по закінченні якого працював у шахті. В ті безбожні часи дуже мріяв стати священником. Згодом уже навчався в Одеській духовній семінарії, закінчивши яку, одержав направлення у Донецьку єпархію. Там був висвячений на диякона, а на пресвітера – коли повернувся до Одеси. Священниче служіння починав на Львівщині, продовжив – в Андріївській церкві Києва.

У березні 1992 р. отець Петро прибув до Ковеля й опинився у вихорі подій за становлення Київського патріархату. Чотирнадцять літ служіння в цьому місті були дуже насичені побожними справами. Панотець започаткував Водохреща на водосховищі, поїздки до Почаєва, хресні ходи до історичних та патріотичних подій, різдвяні вертепи, святкування релігійних торжеств і багато іншого. Крім того, був депутатом міської ради.

Також отець Петро став активним будівничим. «Хай там що, а я церкву зведу!» – неодноразово казав душпастир. Щодня бував на будівництві і керував ним, бо прямував до поставленої мети.

Отець Петро служив настоятелем Благовіщенського собору протягом 1992–2005 років. За його сприяння відкривались українські парафії у Ковельському, Шацькому, Ратнівському благочиннях, якими він опікувався.

14 квітня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери