Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини6 травня – Юрія Переможця
Новини

6 травня – Юрія Переможця

Цього дня ми особливо вшановуємо пам'ять мучеників Юрія (Георгія) Переможця та цариці Олександри, а також благовірного князя Ярослава Мудрого. У семи парафій єпархії – храмовий празник.

Святий Юрій народився в місті Бейрут, біля підніжжя Ліванських гір, був сином багатих і благочестивих батьків, які виховали його у християнській вірі.

Вступивши на військову службу, вирізнявся розумом, хоробрістю, силою та красою. А з отриманням звання тисяцькогостав улюбленцем імператора Діоклетіана, який був талановитим правителем, але фанатичним прихильником римських богів. Почувши якось на суді несправедливий вирок щодо знищення християн, майбутній великомученик пройнявся співчуттям до них. Передбачаючи, що його теж очікують страждання, він роздав майно бідним, відпустив на волю рабів, прийшов до Діоклетіана і, оголосивши себе християнином, викрив його в жорстокості та несправедливості. Слово його було сповнене переконливих аргументів проти наказу переслідувати християн: «Ідоли ваші не боги. Ісус Христос – єдиний істинний Бог, єдиний Господь у славі Бога Отця, усе створено Духом Святим».

Імператор просив Юрія відкинути свої переконання, на що той відповів категоричною відмовою. Розгніваний Діоклетіан наказав його кинути до в’язниці й піддати тортурам. Мучителі змагалися в жорстокості, вигадуючи різноманітні знущання. Вони били воловими жилами, колесували, кидали в негашене вапно, примушували бігати в чоботях із гострими цвяхами всередині. Юрій переносив усі муки з великим терпінням і дякував Господові. Зрештою імператор наказав відсікти йому голову. Великомученик відійшов до Господа у 303 році в Нікомідії.

За мужність і духовну перемогу над мучителями, яким не вдалося змусити його відректися від християнства, а також за чудодійну допомогу людям у небезпеці, Юрія називають Переможцем. Зображення Юрія Переможця на коні зі списом, яким він пронизує змія (символ язичництва), знаменує перемогу над дияволом. Святий є покровителем воїнів.

Мощі угодника зберігаються в палестинському місті Ліда і Римі – у храмах на його честь.

Разом із великомучеником Юрієм Переможцем вшановуємо й мученицю Олександру, царицю, дружину імператора Діоклетіана, яка була таємною християнкою. Бачачи твердість віри святого Юрія під час мук, вона зважилася відкрито свідчити про свою віру в Христа. Озлоблений деспот засудив і царицю до смерті. Свята мужньо прийняла цей вирок і смиренно пішла на місце страти, молитовно звертаючи погляд на небо. Дорогою, втомившись, попросила воїнів дозволити їй трохи відпочити. Притулившись до стіни якоїсь будівлі, вона тихо померла.

У день пам'яті святого Юрія Переможця (Юріїв день) українські селяни вперше після зими виганяли худобу на пасовисько, звершивши молебень з окропленням будинків і тварин свяченою водою.

Престольний празниквідзначають такі парафії Великомученика Юрія Переможця: дві в Луцьку (вул. Стрілецька і при ГУНП на вул. Винниченка), селах Кульчин і Жабка Ківерецького, Новоукраїнка Маневицького, Сенкевичівка Горохівського, Дубове Ковельського деканатів.

А церква в Сенкевичівці відзначає ще й 30-річчя заснування.

Усі події 6 травня за єпархіальним календарем – ось тут.

3 травня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери