Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини11 вересня – Усікновення глави Йоана Хрестителя
Новини

11 вересня – Усікновення глави Йоана Хрестителя

Усікновення глави Йоана Хрестителя Цього дня ми згадуємо мученицьке завершення життя пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Йоана.

Події, описані у Євангеліях від Марка (6:17–29), Матфея (14:3–12), Луки (3:19–20), відбувалися так.

Земля Обітована в той час була поділена на чотири частини, кожна з яких мала свого царя – тетрарха, четвертовласника (хоч і в складі Римської імперії). Правителем Галілеї на той час був Ірод Антипа, вкрай неблагочестива людина. Пророк Божий відкрито викривав його, зокрема за те, що, залишивши законну дружину, дочку аравійського царя Арефи, беззаконно жив з Іродіадою, дружиною свого брата Филипа. Сміливі слова Предтечі Господнього стали причиною ув’язнення.

У свій день народження, хоч це й суперечило юдейським звичаям, Ірод влаштував бенкет. Захмелілий тетрарх забажав, щоб перед гостями танцювала Саломея, дочка Іродіади, котра була дуже вправною в цьому. Цар, побачивши захоплення гостей, пообіцяв їй будь-яку винагороду. Тоді танцівниця, за порадою своєї матері, просила негайно подати їй на блюді голову Йоана Хрестителя. Ірод засмутився: він боявся гніву Божого за вбивство пророка, якого сам раніше слухався. Боявся він і народу, який любив святого. Але через гостей і необережну клятву повелів-таки відтяти голову Йоану і віддати Саломеї. Цей страшний подарунок віднесла матері, котра бажала пересвідчитися у досягненні своєї мети.

За переданням, Іродіада проколола язик пророка голкою і закопала його святу главу в нечистому місці. Але благочестива Йоанна, дружина Хузи, домоправителя Іродового, поховала її в глиняній посудині на Єлеонській горі, де в Ірода була ділянка землі. Тіло Хрестителя тієї ночі його учні поховали у Севастії.

Суд Божий звершився над Іродом, Іродіадою і Саломеєю ще за їх земного життя. Так, Саломея, переходячи річку, провалилася під лід. Цар Арефа в помсту за безчестя своєї дочки пішов війною проти Ірода. Зазнавши поразки, Ірод піддався гніву римського імператора і разом з Іродіадою був ув’язнений та засланий у Ліон (сучасна Франція), де вони загинули в бідності.

У пам’ять мученицької кончини Йоана Хрестителя церква встановила в цей день строгий піст.

Усі події 11 вересня за єпархіальним календарем – ось тут.

9 вересня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери