Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці
Новини

21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці

Різдво Пресвятої Богородиці Цього дня ми особливо вшановуємо одне із дванадцяти великих свят – Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Від нього розпочинається річне коло церковних свят.

Це торжество (по-народному Друга Пречиста) встановлено в IV ст. на ознаменування народження Матері Господа нашого Ісуса Христа. Подія наблизила на землі благодатне Царство Боже, царство істини, благочестя, чесноти і безсмертного життя. Матір Ісуса – милосердна Заступниця, для всіх, хто постійно до Неї звертається.

Діва Марія народилася в невеличкому галілейському місті Назарет. Її батьки – праведні Йоаким і Анна. Вони були бездітні, та навіть у похилому віці не втрачали надію на милість Божу. В одне зі свят старець приніс у Єрусалимський храм пожертву, але первосвященник не прийняв її, назвавши Йоакима недостойним через бездітність. (Тоді в юдаїзмі вважалося, що бездітні люди негідні, бо з цієї гілки народу не зможе прийти Месія.) Він засмучений пішов у пустелю і там слізно молився Господу про дарування дитини. Свята Анна, довідавшись, що сталося в храмі, гірко плакала, однак не нарікала на Творця, а молилася, закликаючи на свою родину милосердя Боже. Скоро Всевишній виконав прохання. Про те, що їхня молитва почута і що невдовзі світ побачить майбутню Матір свого Спасителя, святе подружжя сповістив Архангел Гавриїл. Нарешті у старості Бог обрадував їх народженням преблагословенної Марії.

Ми святкуємо це Різдво, єдине і неповторне, без якого не відбулося б інше Різдво – Ісуса Христа. Безліч років людство очікувало на Месію, Спасителя, але існувала умова: щоб Господь прийшов у цей світ, повинна спочатку народитися Та, Котра могла б стати Його Матір’ю. Та, чистота і досконалість Якої дозволили б Їй, подібно до біблійної неопалимої купини, доторкнутись до Бога і не згоріти, дозволили б носити Його в собі й народити в земне життя. Тому народження Пречистої Діви – це дійсно для кожного з нас початок спасіння.

Храмове свято відзначають громади в Рожищі, селах Городок Маневицького, Ковбань, Новостав, Мерва, Пілгани, Пустомити Горохівського, Воротнів, Полонка Луцького районного, Білашів, Білин, Кричевичі, Мощена Ковельського, Дідичі, Хром’яків Ківерецького благочинь.

Також цього дня церква вшановує ікону Софії – Премудрості Божої (Київську) та чудотворний образ Холмської Богоматері. Отже, це також свято двох громад обласного центру: Софійської (храм у студмістечку Волинського національного університету ім. Лесі Українки ще не освячено) та Холмської ікони.

Усі події 21 вересня за єпархіальним календарем – ось тут.

17 вересня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери