Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини10 листопада – Параскеви
Новини

10 листопада – Параскеви

Великомучениця Параскева П’ятниця Цього дня особливо вшановуємо великомученицю Параскеву П’ятницю, а три парафії нашої єпархії відзначають престольне свято.

У ІІІ столітті, за правління імператора Діоклетіана, були жорстокі гоніння на християн. У місті Іконія (тепер Туреччина) проживала одна благочестива сім’я, в якій особливо шанували п’ятницю – як день страждань і хресної смерті Христа. Саме цього дня в них народилася донька, яку назвали Параскевою, що по-грецьки означає «п’ятниця». Батьки дівчини навчали її шанувати святу віру і виконувати заповіді Господні. Після їхньої смерті Параскева стає спадкоємицею великого майна, яке витрачала не на власні потреби, а на допомогу бідним, пам’ятаючи слова Ісусові: «…коли Я був нагий – ви зодягнули Мене, коли Я був голодний і спраглий – ви нагодували і напоїли Мене» (Мф. 25, 36). Окрім того, що Параскева була доброю і милосердною, Бог наділив її надзвичайною вродою, через що мала особливу увагу чоловіків. Але дівчина дала обітницю дівства і стала нареченою безсмертного Жениха – Ісуса Христа (тобто черницею в миру). Свої переконання сповідувала перед людьми, навертаючи їх до християнської віри.

Тож за небажання поклонятися ідолам язичники схопили її. Навіть після вмовлянь воєначальника, зачарованого красою дівчини, вона не зрадила Бога, за що її віддали на жорстокі катування й ув'язнення.Але ангел Господній уночі зцілив її тіло, а лице зробив іще кращим. Мучителі злякалися, та потім зіслались на могутність своїх божків. Параскева ж попросила відвести її до якоїсь кумирні. Сталося так, що після молитви угодниці статуї попадали і розбилися. Люди славили християнського Бога. Напруження зростало, і воєначальник знову наказав мучити дівчину, врешті за його повелінням усікли їй голову мечем.

У християнстві відомі п’ятеро жінок з таким іменем: одна з них – сестра самарянки, яка Ісусові дала напитися з криниці; друга – білоруська свята Євфросинія Полоцька (у постригу з іменем Параскева); третя – мучениця Римська; четверта – Іконійська; п’ята – пустельниця Сербська, чи Тирновська.

Престольний празник відзначають громади в селах Чаруків (а також 30-річчя заснування храму), Милуші Луцького районного та Котів Ківерецького деканатів.

Усі події 10 листопада за єпархіальним календарем – ocь тут.

9 листопада 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери