Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини28 серпня – Успіння Богородиці (оновлено)
Новини

28 серпня – Успіння Богородиці (оновлено)

Цього дня – одне з дванадцяти найбільших церковних свят: Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, завершення Успенського посту (Спасівки).

Смерть християнина раніше називали «преставленням», тобто переходом iз земного, тимчасового життя у вiчне. Боголюдина Iсус Христос Своєю хресною смертю перемiг смерть, i тому для нас уже, строго кажучи, не iснує смертi. Тож Церква називає преставлення, або перехід Богоматері iз земного у вiчне життя – успiнням, станом, подібним до сну.

Святе Письмо нічого не повідомляє з цього приводу. Але відповідно до Передання, за три дні до успіння Марії архангел Гавриїл сповістив Їй про близький перехід у вічність. У цей день апостоли полишили місця своєї проповіді в різних частинах світу та дивним чином зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатися з Богородицею і здійснити погребіння. Перебуваючи навколо Її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, у якому явився Христос в оточенні ангелів. У цю мить чиста душа Діви без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа. Апостол Фома спізнився, і коли гріб на його прохання відкрили, він був порожній.

Останні роки життя Марія провела з апостолом Йоаном Богословом. Ісус Христос доручив Матір в опіку цьому ученикові. Ймовірно, що Вона закінчила земний шлях у Єрусалимі. Тут є церква, де зберігається кам’яний гріб Богородиці, а також інший, підземний храм Гробу Марії.

Храмове свято відзначають громади в Луцьку, селах Гаразджа, Новостав, Озеряни, Радомишль Луцького районного, Береськ, Духче, Тростянка Рожищанського, Городище, Доротище, Красноволя Ковельського, Буркачі, Скригово Горохівського, Старий Чорторийськ Маневицького, Гайове Ківерецького деканатів.

Подекуди цього дня освячують воду й зілля. Зокрема, такої традиції дотримуються в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці.

Усі події 28 серпня за єпархіальним календарем – ось тут.

27 серпня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери