Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини22 грудня – Анни
Новини

22 грудня – Анни

Цього дня відзначаємо Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці, вшанування образа Божої Матерi «Несподiвана Радiсть», а громада в с. Підбереззя Горохівського деканату святкує престольний празник.

Господь, Який втілився для спасіння роду людського, поступово підготовлював для Себе на землі Пречисту Матір. Праведні її батьки Йоаким і Анна благочестям перевершували своїх сучасників. Але Бог бажав випробувати і ще більше прославити праведників, а тому попустив їм безплідність.

Вони дали обітницю Всевишньому присвятити своє дитя на служіння Йому, якщо Господь їм дасть його. Довго подружжя не мало дітей, але через багато років за їх полум’яними молитвами ангел Господній звістив про зачаття Дочки, Яка благословлятиме весь рід людський. Зачаття святою Анною відбулося в Єрусалимі, де і народилась Пресвята Діва Марія.

Радість угодників у храмі Єрусалимському і жива їх подяка Богу, Який звільнив їх від безпліддя – від ганьби між ближніми, було початком святкування зачаття. Адже в Марії не тільки її праведні родителі, але й весь світ мав вірну запоруку спасіння. Зачаття відбувалося за особливим благодатним промислом Божим. Йоакима й Анну церква називає Богоотцями, бо вони були предками Ісуса Христа за плоттю.

На більшості ікон, присвячених Зачаттю, Пресвята Діва топче голову змія. Унизу ікони, обабіч, Йоаким і Анна зображаються зазвичай з піднятими вгору й молитовно складеними руками, очі їх також спрямовані вгору і споглядають Божу Матір, Яка ніби витає у повітрі з розпростертими долонями. Під Її стопами – куля, оповита змієм (позначає диявола, який прагне підкорити своїй владі всесвіт). Є й інші образи, на яких свята Анна тримає на лівій руці Діву в дитячому віці. На обличчі її – особливе благоговіння.

Початок церковного святкування Зачаття Богородиці з точністю визначити важко через недостатність письмових пам'яток. Але можна вважати, що воно почалося із древніх часів.

Усі події 22 грудня за єпархіальним календарем – ocь тут.

20 грудня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери