Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПроповідь архієрея: традиції можуть бути різні, а віра – одна
Новини

Проповідь архієрея: традиції можуть бути різні, а віра – одна

Про святкування новоріччя говорив митрополит Луцький і Волинський Михаїл під час проповіді на завершення Божественної літургії у кафедральному соборі Святої Трійці.

Шануючи традиції різних культур, ми часто забуваємо про власні, наголосив архіпастир. Адже у світському житті у наш часто домінують елементи іноземних традицій. Ми не знаючи їх витоків, часто відтворюємо їх у своєму побуті.

Тож архієрей нагадав, що у світському житті ми можемо дотримуватися будь яких традицій, проте вони не повинні панувати над нашим духовним життя. «Віра у нас одна і Бог – один», – наголосив владика Михаїл.

По завершенні Божественної літургії церковною відзнакою владика нагородив Станіслава Вронського, колишнього старосту храму благовірних князів страстотерпців Бориса і Гліба села Марковичі Локачинського деканату (сусідня Володимир-Волинська єпархія)– батька настоятеля луцької парафії Преподобного Іова Почаївського протоієрея Олександра Вронського – в день його 80-ліття. Його стараннями наприкінці 80-х відновлено Божий дім, у якому вже служили українською.

У колишній церкві комуністи зірвали купол, а саме приміщення стали використовувати як дім обрядів. Пан Станіслав, який працював у колгоспі, поставив мету відновити церкву. Він писав листи в Москву та багато разів їздив до Луцька за дозволом. Нарешті, йому віддали ключі від приміщення і селянами почали ремонтні роботи. Тоді церква мала приналежність до російської (РПЦ), але служити в ній почали українською. Це була перша українська парафія на Волині ще до розвалу СРСР. Нині родина Вронських проживає неподалік Луцька.

2 січня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери