Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЩо радить архієрей волинянам із нагоди Стрітення
Новини

Що радить архієрей волинянам із нагоди Стрітення

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл закликав запалювати стрітенські свічки на вечірній молитві.

Зокрема, владика під час всенічної 13 січня сказав, що благословляє звертатися до Господа о 21.00, коли багато вірних звершують моління в своїх домівках одночасно. На думку високопреосвященного, це прояв сили віри, що долає владу темряви, яку зараз так багато людей в Україні панічно бояться.

Традиція освячувати свічки на Стрітення пояснюється тим, що це свято нагадує описану в Біблії подію про зустріч Пресвятої Богородиці, Яка принесла Богомладенця в єрусалимський храм, із праведним старцем Симеоном. Коли він узяв Спасителя на руки, то промовив добре відому тепер молитву «Нині відпускаєш раба Твого, Владико», де Ісуса Христа називає Світлом на просвітлення язичників. Пізніше й Сам Месія казав: «Я – Світло для світу; хто піде вслід за Мною, той не ходитиме в темряві, а матиме світло життя» (Ів. 8:12).

Освята свічок на Стрітення відрізняється від звичайного чину їх освячення свічок, що звершується в будь-який день року. Священнослужитель просить Бога «освятити свічі світлом благодаті, «щоб як це світло, вогнем видимим запалене, проганяє нічну темряву, так щоб серця наші вогнем невидимим, тобто світлістю Святого Духа просвітлені, уникли сліпоти всіляких гріхів; щоб змогли ми очищеним оком душі бачити те, що Тобі благовгодне і для нашого спасіння благопотрібне, щоб сподобитися нам перемогти темні біди цього світу і досягнути Світла безперестанного».

З давнини вважали, що стрітенська свічка має особливу силу: може відганяти бісів, допомагає в життєвих клопотах, негараздах, хворобах, захищає від блискавки тощо. На жаль, тут недалеко до язичницького, забобонного, марновірного ставлення, коли свічку використовують, як магічний оберіг або амулет. Необхідно чітко розуміти й вірити, що не святиня має силу сама собою, а Господь, Який діє через неї.

Завдання стрітенської свічки – нагадувати про зустріч із Богом, Його любов і милосердя, силу і світло, а також допомагати зосереджуватися в молитві. Cвічу не треба зберігати, як сувенір, а регулярно запалювати. Хай горить удома під час молитви, нехай світить на столі в неділі та свята, коли збирається сім’я.

14 лютого 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери