Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПарафія с. Мерва Горохівського деканату звернулася до Предстоятеля (оновлено)
Новини

Парафія с. Мерва Горохівського деканату звернулася до Предстоятеля (оновлено)

Павло Кліцук. Світлина з сайта rayon.in.ua.

Відкрите звернення до Митрополита Епіфанія поширив у фейсбуці протоієрей Павло Кліцук, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці, що першою на Волині возз’єдналася з ПЦУ разом зі своїм настоятелем.

У ньому йдеться про звірства, вчинені щодо нашого народу тією нацією, яку ще донедавна відносили до православної віри й культури. Предстоятель РПЦ патріарх Кирил пропагує неправду і деструктивні дії, які щодня чинить церква Росії та її держава.

«Дивлячись на недолугі заяви російських церковних діячів, ми все більше й більше схиляємося до думки, що РПЦ набуває ознак тоталітарної (або ж реакційної) секти. Напередодні зібрання Пентархії – Предстоятелів древніх Церков – ієрархи порушать питання щодо наявності у діях та словах представників РПЦ християнської моралі та приймуть виважені й необхідні рішення в дусі Євангелія», – пише о. Павло.

«Закликаємо священників, представників парафіяльних громад та всіх людей доброї волі підтримати та підписати разом з нами це відкрите звернення. Впевнені, що у цей складний час голос парафіяльних громад як ніколи має бути почутим», – ідеться в документі.

Душпастир сподівається, що Митрополит Епіфаній подасть звернення для пентархії через представництво Вселенського патріархату, що в Києві.

Пентархія (грец. Πενταρχία) – «п’ятивладдя» – це концепція, розроблена богословами Візантійської імперії, згідно з якою вирішення найважливіших питань у Церкві перебуває у віданні глав п'яти основних єпископських престолів Римської імперії. Нинішня пентархія – це предстоятелі Константинопольського, Олександрійського, Антіохійського, Єрусалимського патріархатів та Церкви Кіпру.

Як уже повідомлялося, цього року в Африці, на території Олександрійського патріархату, незаконно створено екзархат РПЦ. З цієї причини Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор у січні надіслав листа Вселенському Патріархові Варфоломію з проханням зібрати пентархію. Стало відомо, що це відбудеться у квітні на Фанарі, ще до Страсної седмиці. Ймовірно, на ній буде розглянуто і відповідність православному вченню концепції «русского міра».

Ознайомитися з текстом звернення можна за цим посиланням.


12 квітня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери