Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниБогослов про канони: чи можливо їх усі дотримуватись
Новини

Богослов про канони: чи можливо їх усі дотримуватись

Про гострі проблеми релігійного життя розповідав викладач Волинської православної богословської академії, кандидат філософських наук Ігор Сацик у телепередачі «Духовна абетка» на «12 каналі».

Для церкви важливим є дотримання канонів. «Канон» із грецької означає «мірило», «еталон». Це правила, за якими живе церква (схожі на юридичні закони в миру). Канони встановлювалися в давнину на Вселенських соборах. Зараз існує багато спекуляцій ними. Наприклад, кажуть, що той чи той священник, єпископ «неправильно висвячений» або зібрання вчиняє неправильні дії. Для когось вигідні канони проштовхуються, а для когось невигідні –замовчуються. Зокрема, згідно із Книгою правил, можна би вважати, що всі сучасні єпископи мали б бути відлучені від церкви, а до всіх наступних їх хіротоній доводилося б ставитися як до «недійсних». Канони потрібно розуміти правильно: за яких обставин вони складалися, для чого і коли. Якщо хтось вважає, що вони порушувалися, то варто спочатку згадати себе.

Одна з найбільших канонічних церков нині – ПЦУ. За кількістю вірян Україна є найбільшою християнською країною світу. РПЦ не має жодного права на Україну тому, що вона походить від Київської митрополії й заснована набагато пізніше.

Про це та інше цікаве – у телепередачах «Духовна абетка» на сайті pravoslaviavolyni.org.ua, у розділі «Відео».

13 червня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери