Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини28 серпня – Успіння Богородиці
Новини

28 серпня – Успіння Богородиці

Цього дня – одне з дванадцяти найбільших церковних свят: Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, завершення Успенського посту (Спасівки).

Смерть християнина раніше називали «преставленням», тобто переходом – iз земного, тимчасового життя у вiчне. Боголюдина Iсус Христос Своєю хресною смертю перемiг смерть, i тому для нас уже, строго кажучи, не iснує смертi. Тож Церква називає преставлення, або перехід Богоматері iз земного у вiчне життя – успiнням, станом, подібним до сну.

Святе Письмо нічого не повідомляє з цього приводу. Але відповідно до Передання, за три дні до успіння Марії архангел Гавриїл сповістив Їй про близький перехід у вічність. У цей день апостоли полишили місця своєї проповіді в різних частинах світу та дивним чином зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатися з Богородицею і здійснити погребіння. Перебуваючи навколо Її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, у якому явився Христос в оточенні ангелів. У цю мить чиста душа Діви без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа. Апостол Фома спізнився, і коли гріб на його прохання відкрили, він був порожній. (Деякі східні богослови вважають за краще визнавати цей факт, але не коментувати його – «зберігати благоговійне мовчання».)

Останні роки життя Марія провела з апостолом Йоаном Богословом. Ісус Христос доручив Матір в опіку цьому ученикові. Ймовірно, що Вона закінчила земний шлях у Єрусалимі. Тут є церква, де зберігається кам’яний гріб Богородиці, а також інший, підземний храм Гробу Марії.

Храмове свято відзначають громади в Луцьку (на перехресті просп. Відродження і вул. Єршова), селах Баїв, Гаразджа, Новостав, Озеряни, Радомишль Луцького районного, Береськ, Духче, Тростянка Рожищанського, Городище, Доротище, Красноволя Ковельського, Буркачі, Скригово Горохівського, Старий Чарторийськ Маневицького, Гайове Ківерецького, В'язівноЛюбешівського деканатів.

Цього дня 15 років тому в Луцьку засновано собор Успіння Пресвятої Богородиці, а в с. Гаразджа Луцького районного благочиння освячено церкву. Священник Михайло Савка, настоятель парафії Апостолів Петра й Павла в с. Піддубці цього ж благочиння, святкуватиме 45-ліття.

Подекуди в цей день освячують воду й зілля. Зокрема, такої традиції дотримуються в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці.

Усі події 28 серпня за єпархіальним календарем –ось тут.

25 серпня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери