Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини«Неопалима Купина»: у Луцьку вшанували Покровительку рятівників
Новини

«Неопалима Купина»: у Луцьку вшанували Покровительку рятівників

16 вересня 2022 р. Урочистості з нагоди Дня рятувальника. Світлина інформаційної служби єпархії.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив богослужіння з нагоди 10-річчя каплиці ДСНС, престольного свята й Дня рятівника.

У невеликому храмі на честь Ікони Божої Матері «Неопалима Купина», що на території пожежно-рятувальної частини № 25 в Луцьку (вул. Грибоєдова, 1) 17 вересня відправили Божественну літургію. Разом із владикою возносили молитви: міський декан протоієрей Михайло Онищук, настоятель священник Віталій Ващук, інше духовенство нашої та Рівненської єпархій.

Виголошуючи проповідь, архіпастир привітав громаду зі святом і зазначив, що найбільші проблеми людства – безпека та економіка – сьогодні такі ж, як і 600 літ тому, коли проходив у Луцьку з’їзд монархів. Нічого з тих пір не змінилося. Закінчиться війна, ми переможемо, і вони знову будуть. Гарантами нашої безпеки є рятувальники. Їхні функції тепер значно розширилися. У воєнний час надзвичайною ситуацією може бути надання медичної допомоги, розмінування територій, когось витягнути, підняти тощо. Тож потрібно молитися не тільки за сміливі, безстрашні вчинки рятівників-пожежників, але й за їхні родини, які разом розділяють труднощі.

Церковними відзнаками, архієрейськими благословенними грамотами нагороджено начальника Державної служби надзвичайних ситуацій у Волинській області генерала Володимира Грушовінчука, інших активних парафіян.

А напердодні, 16 вересня, керуючий єпархією з духовенством кафедрального собору привітали працівників ДСНС із професійним святом. Урочистості проходили на подвір’ї поруч із храмом. «Сьогодні звучать слова подяки за ваш поклик допомогти, врятувати і захистити», – наголосив архієрей у вітальному слові. Після молитви за вогнеборців владика окропив присутніх освяченою водою.

Божий дім тут засновано 2010 року. 17 вересня 2012-го відбулося перше богослужіння у новозведеній церковці, а через тиждень митрополит освятив її. З тих пір вона поступово розширюється.

Ікона «Неопалима Купина» вшановується православними християнами як образ Богородиці – Покровительки пожежних і рятівників. Перед ним молитовно взивають захистити від пожежі й блискавки, зцілити від полум’я пристрастей, від хвороб, які супроводжуються гарячкою.

18 вересня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери