Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКуликовичі: перше престольне свято з архієреєм (оновлено)
Новини

Куликовичі: перше престольне свято з архієреєм (оновлено)

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл відвідав парафію Покрови Пресвятої Богородиці в цьому селі Маневицького деканату.

Із високопреосвященним служили: декан протоієрей Андрій Закидальський, настоятель протоієрей Олександр Климук, інше духовенство. Під час хресної ходи освячено поклонний хрест на подвір’ї храму.

У слові владика зазначив, що до Діви Марії ми звертаємося, не маючи страху перед Нею. До Господа молимось обережніше, а до Божої Матері – як до своєї мами: звертаємося до Творця з особливим пошануванням, Пречистій – розповідаємо про життєві турботи і хвилювання. Найбільше ікон в Україні присвячено Богоматері. Сьогоднішнє свято піднесене особливим станом душі – щастям, яке базується на любові. Любов перемагає усе: страждання, ненависть, негаразди… Адже Бог є любов, і в цьому суть нашої віри.

Божий дім у Куликовичах (раніше – Кульковичі) побудовано в 1832 році на місці старої дерев'яної церкви. У Першу світову війну вона згоріла. В 1930–1931 рр. селяни заново звели храм, де зберігали фрагмент хреста зі старої святині з написом про її будівничих. Наприкінці 50-х атеїстична влада закрила церкву й намагалася знищити реліквії, а 1962 р. її «зняли з реєстрації». Вірянам вдалося зберегти напрестольне Євангеліє (1864 року видання) – його сховали в картоплі.

У 1989 р. церкву відреставрували, поставили новий іконостас, який освятили 1992-го на Покрову. Царські врата виготовлено за зразком ХVІІІ ст., у бароковому стилі. Тоді відновили й богослужіння.

Громада у березні ц. р. змінила юрисдикцію і тепер разом зі священником – у єднанні з ПЦУ. Хором, як і багато років доти, керує матінка. Допомагають священничому подружжю звершувати відправи їхні діти, а їх у родині восьмеро.

16 жовтня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери