Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПерехід парафій на Волині: причини і проблеми
Новини

Перехід парафій на Волині: причини і проблеми

Світлина з сайта sylapravdy.com

Видання sylapravdy.com опублікувало дослідження щодо возз’єднання з ПЦУ парафій, котрі вийшли з МП, на Волині.

Активний процес зміни юрисдикції почався у 2019 р. Тоді до Православної церкви України у нашому краї доєдналися 97 громад Московського патріархату. Після кількох місяців активних переходів цей процес спинився і в області стало майже порівну парафій ПЦУ та УПЦ (МП).

З початком повномасштабного вторгнення переходи відновилися, станом на сьогодні ще близько 40 парафій вийшло з підпорядкування Москви.

Як розповів виданню канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, перехід відбувається у два етапи і зі сторони Управління єпархії його максимально спростили. «Якщо громада хоче перейти з УПЦ до ПЦУ, то головне – воля громади. Коли є ⅔ бажаючих з кількості прихожан, збираються відповідні підписи, проводяться збори, під час яких формується протокол, і ці документи приносяться у Волинську єпархію Православної церкви України. Далі представники громади пишуть прохання на ім’я владики Михаїла прийняти їх (парафію) до складу ПЦУ. Видається відповідне розпорядження, що громаду прийняли. З цього часу громада може проводити богослужіння у складі Православної церкви України. Під час другого етапу вирішуються юридичні питання, збираються документи і подаються в обласну державну адміністрацію. У нас є усі відповідні зразки, аби людям максимально спростити цю процедуру, тут головне – бажання», – стверджує о. Микола.

Канцлер зазначає, що певні труднощі виникають із переходом душпастирів. Адже лише 10–15 % священнослужителів виявляють бажання покинути Московський патріархат разом із мирянами. «Було багато випадків, коли прихожани просили про перехід свого священника, а він був проти і далі ніхто не просував цей процес. Священник часто є авторитетом, і громада буквально йде за ним. Якщо прихожани переходять самостійно, то церква залишається їм, адже це майно громади, і ми відправляємо їм іншого настоятеля храму, такий закон», – зазначає отець канцлер.

Один із військових капеланів також прокоментував цю ситуацію. Протоієрей Віталій Антонюк, настоятель парафії Собору Пресвятої Богородиці села Забороль, стверджує: «Дуже багато людей, які хрестились у московській церкві, кажуть, що хочуть там і похоронитися. Але якби ми жили такими переконаннями, то у нас взагалі не було б України. Тому здебільшого церкви й не переходять через людей, які не хочуть змінювати своє бачення, свою думку, бо так їм комфортно. Силою точно не варто змушувати переходити, адже церква – це не те місце, де людей варто примушувати до чогось. Має бути на це [їхня] воля».

А тим часом УПЦ (МП) продовжує інформаційно-психологічну війну серед населення. Деякі священнослужителі Московського патріархату дозволяють собі проповіді, у яких виправдовують збройну агресію Росії, а частина їхніх душпастирів звинувачується в колабораціонізмі.

Повністю матеріал можна прочитати ось тут.

24 жовтня 2022 р.
Інші новини за рубриками: Міжконфесійні контакти
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери