Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЖидичинський архімандрит про Великий піст: звичаї, заборони, поради
Новини

Жидичинський архімандрит про Великий піст: звичаї, заборони, поради

У 2-му випуску передачі «Церква і релігія» на каналі «Конкурент TV», який присвятили початку Великого посту, о. Константин (Марченко) розповідав, як краще провести ці «благодатні дні очищення».

Декан монастирів єпархії, намісник монастиря Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин зауважив, що невипадково цей піст триває навесні. Адже в цей час пробуджується природа, оновлюється все навколо. Це властиво й людині – готуватися до оновлення душі. Для цього існують певні правила і заборони, яких варто дотримуватися.

«Заборонено приступати до Великого посту несвідомо і безвідповідально. Слід проконсультуватися зі своїм духівником, тому що він знає таємниці нашої душі, розуміє, що найбільше нам болить, які засоби будуть ефективніші, щоб ми подолали в собі ту чи іншу слабкість, пристрасть», – порадив священнослужитель.

Говорячи про звичаї Великого посту, чернець нагадав, чого боятися не варто: «Враховуючи шалений ритм сучасної людини, треба пам`ятати, що ким би вона не була, де б не була, яким би не був її духовний розвиток, рано чи пізно усіх нас чекає вічність. І не потрібно уникати цієї теми, боятися її. Краще підготуватися до вічності. Піст саме для цього, щоб занурити нас у роздуми, знайти більше часу для відвідування храму, для сповіді та причастя, щоб ми брали до рук Книгу книг, яка спонукатиме нас до осмислення сенсу життя».

Найкраще допоможе в цьому, на думку отця Константина, молитва і роздуми на самоті. «Людина не повинна жити, щоб тільки їсти, пити і задовольняти базові потреби. Обов`язково треба знайти час побути на самоті. А сучасна людина страшенно боїться самоти, тиші. Бо всередині не все спокійно. Тому коли вона залишається наодинці [з собою], всі негаразди всередині починають бентежити її, і ця самота потрібна, щоб розібратися в собі. Бо саме в період Великого посту ми мали б знайти час для себе, не в егоїстичному, а в правильному сенсі», – радить душпастир.

Він також нагадав, що в час посту ми відмовляємося від калорійного, аби хоч якось позбутися від рабства «задовольнити себе цією їжею». Але наголошує, що «піст без спілкування з Богом, без молитви, це насправді просто дієта. А якщо ми хочемо прожити в житті щось, надаючи цьому сенс, потрібно розуміти глибину і сенс цього заняття».

«Тільки та людина, яка відчує, що щось у ній не так, побачить ззовні свою депресію, нестійкість, страхи, зрозуміє, що перед усіма викликами залишилася сама, без Бога. Тобто віддалилася від Господа, Який здатний наповняти, дарувати стійкість у житті. Саме за допомогою посту як захисту людина почне звільнятися від гріховного рабства», – підсумував священнослужитель.

Програма «Церква і релігія», що виходить із благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла, – спільний проєкт каналу «Конкурент TV» та єпархіальної телестудії «Собор». Усі випуски можна переглянути на сайті єпархії в розділі «Відео».

6 березня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери