Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПобудова приязні між дорослими й дітьми. Поради священника
Новини

Побудова приязні між дорослими й дітьми. Поради священника

Протоієрей Віктор Михалевич дав кілька рекомендацій, як правильно виховувати дитину, створюючи приязні взаємини.

Настоятель парафії Введення у храм Пресвятої Богородиці в Луцьку взяв участь у передачі «Церква і релігія» на телеканалі «Конкурент TV».

«Діти швидко ростуть і змінюються, а відповідно і їхні потреби та запити. Додалася війна, пандемія і пов’язані з усім цим труднощі. Їм дуже непросто сьогодні. Батьки заклопотані, щоб заробити гроші на прожиття. Дорослих супроводжують стреси, роздратування, а це породжує конфлікти у сім`ї. І коли в дитини з`являється, так би мовити, няня – гаджет, вона зависає у соцмережах, де її підкормлюють іграми, які не дуже корисні, або знаходяться незрозумілі друзі. Смартфон забирає здатність уважно вчитися, аналізувати будь-що», – пояснює священник.

Діти мають власні потреби душі. І коли їх не задовольняють, «дитина відчуватиме ущербність, щось буде не так». Тоді між батьками і дитиною з`являється емоційна прірва. Часто дорослі намагаються відсутність своєї уваги компенсувати вседозволеністю, але це зовсім не любов, переконаний отець Віктор.

Він розповів, що серед найбільших проблем між дитиною і батьками, вихователями, вчителями – відсутність взаєморозуміння, вони просто не чують один одного. Особливо у підлітковому віці. З цього приводу протоієрей назвав кілька дієвих підказок.

Найголовніше, щоб родителі власним прикладом показували, як бути щасливими. Бо «хлопчик дивиться на тата, але очима мами. Дівчинка дивиться на маму очима тата». Важливо також враховувати вік дитини і при цьому завжди дарувати їй свою любов, пояснює отець Віктор.

Дорослим треба читати правильні книги і про виховання дітей. Священник назвав кілька таких і навів методику Марії Монтессорі. Дитину вчить те, що її оточує. Коли часто критикують, вона вчиться осуджувати, коли ж часто хвалять – оцінювати; якщо демонструють ворожість до неї – битиметься; там, де її ганьблять, – почуватиметься винною; коли звертають увагу на хороше в дитині, то поганому вже немає місця, а якщо її висміюють, то стає боязкою; коли дитина живе з відчуттям безпеки, вона вчиться довіряти.

«У будь-якому навчанні треба шукати не школу, а вчителя. Сексуальна освіта в школах – дуже тонка річ, і велике значення має те, хто про це говорить. Бо спілкування на такі теми може, навпаки, розбещувати. Якщо навчатиме благочестива людина в рамках християнської моралі, то це дуже добре. Але коли це відбуватиметься на запит сучасного світу, а сучасний світ рухається до нечестивого, то це велика небезпека. У Святому Письмі є пророцтво, що „в останні дні буде, як за днів Ноя і Лота“. На деякі речі там вказується, що „це є гріх, гидота в очах Бога“. З Біблії ми пам`ятаємо, що перше людство потоплено саме за те, що зло було повсякчас, велика розбещеність». І гаразд, якщо вчитель сексуального виховання буде носієм страху Божого, скромності й того, що допомагатиме будувати стосунки, а не навпаки. «Людська природа заражена гріхом і людині властиво розбещуватися. Тому треба багато зусиль, щоб зберігати чистоту, дівочу і чоловічу честь», – зауважує душпастир.

Програма «Церква і релігія» – спільний проєкт каналу «Конкурент TV» та єпархіальної телестудії «Собор». Цей випуск і всі інші можна переглянути на сайті єпархії, в розділі «Відео».

21 березня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери