Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниТаїнство Оливоосвячення (Соборування) – для всіх, хто його потребує
Новини

Таїнство Оливоосвячення (Соборування) – для всіх, хто його потребує

Протягом другої половини Великого посту й на Страсному тижні у храмах єпархії традиційно проводять Соборування.

Це одне з семи таїнств, у якому при помазанні хворого спеціально освяченою оливою прикликається благодать Божа, що зціляє його душевні й тілесні недуги. Богослужіння називається ще соборуванням, бо в ідеалі його звершує собор із семи священників. Під час відправи вони сім разів помазують чоло, ніздрі, щоки, уста, груди й кисті рук.

Для уздоровлення недостатньо взяти участь у таїнстві. Тут важливі покаяння й віра. Адже зцілення – вільний дар Всеблагого Бога, а не результат якихось зовнішніх дій.

Звичайно це таїнство служать удома чи в лікарні, біля ліжка недужого. Але враховуючи складність в організації його звершення (велика служба і передбачає не одного священника), виробилася традиція один раз на рік відправляти соборування одночасно для багатьох, причому не тільки для важкохворих, але всіх бажаючих недужих. Загальне соборування прийшло до нас із Грецької церкви. У XVII ст. цей чин відправлявся у Великий четвер та Велику суботу. Вірян помазували не сім разів, а тільки один – наприкінці чину.

Зараз таїнство оливоосвячення загально відправляють у храмі теж незадовго до Великодня, щоб миряни отримали особливу благодать Божу – освячення й зцілення від недуг тілесних і душевних – та з радістю зустріли Світле Христове Воскресіння. За бажанням деякі парафії можуть звершувати його і раніше (залежить від кількості потребуючих), а також у Різдвяний піст.

Соборування традиційно звершується собором семи священників одночасно для всіх потребуючих, які стають колом. Це значить, що співстраждання і турбота про немічних є справою всієї церкви. Сім разів читаються уривки з Апостола та Євангелія, в яких розповідається про покаяння, зцілення, необхідність вірити і надіятися на Бога, бути співчутливими і милосердними. Опісля всіх семикратно помазують освяченим єлеєм із читанням відповідної молитви.

У кожному храмі самостійно вирішують, коли відправляти оливоосвячення для багатьох потребуючих одночасно. У луцькому кафедральному соборі Святої Трійці, зокрема, його звершуватимуть: 16 квітня, у вівторок 5-го тижня Великого посту, о 17.00; 23 квітня, у вівторок 6-го тижня Великого посту, о 17.00; 30 квітня, у Великий вівторок, о 17.00. Для прийняття цього таїнства необхідно зареєструватися у свічниці того ж дня, безпосередньо перед соборуванням, а також приступити до сповіді та причастя (можна напередодні або за кілька днів перед тим).

8 квітня 2024 р.
Інші новини за рубриками: Оголошення, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери