Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПокровської поминальної суботи в календарі нема. Поки що? (Оновлено)
Новини

Покровської поминальної суботи в календарі нема. Поки що? (Оновлено)

Поширюються повідомлення про так звану Покровську поминальну суботу, проте в церковному календарі її немає. Але життя в ПЦУ не застигле, тож можливі й зміни.

В день великого свята Покрови Пресвятої Богородиці у храмах звершується молитва за живих і за полеглих воїнів, оскільки це й День захисників і захисниць України. Але субота перед цим торжеством – звичайна поминальна, як і будь-яка інша субота.

Однак Покровська поминальниця – не вигадка. У деяких парафіях така місцевошанована «суботка» відзначається (ймовірно, ще з часів козаччини), і нині, коли йде війна, набуває поширення. Щоб запровадити в ПЦУ на всеукраїнському рівні Покровську поминальницю, потрібне, звісно, благословення церковної влади.

Покровською поминальною суботою можна було б замінити Димитрівську родительську суботу, що побутує в нашій церкві. Цю поминальницю започатковано в РПЦ на відзнаку перемоги московитян на Куликовому полі. Але міф про те, що Куликовська битва 1380 року поклала край монголо-татарському ігу, нині спростовано науковцями. Насправді відбулася сутичка ратників під проводом московського князя Дмитрія Донського, який зберіг вірність законному ханові Золотої Орди Тохтамишу, із загонами татар і рязанців, які стояли на боці узурпатора Мамая. Хоча перемогу здобули московити, це аж ніяк не стало кінцем ординського іга.

2 жовтня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери